2014.

10409203_10205300796780344_7709482670001752469_nBosanska ironija je da, na dan kada se CIJELI SVIJET solidariše sa uhapšenim i bez dokaza osuđenim novinarima Al Jazeera English u Egiptu, policija iz RS, bez asistencije MUP-a Federacije ili SIPA-e, vršlja po medijima u Federaciji, i to po zakonu za djelo “neovlašteno snimanje” premijera pola države, u po Parlamenta. Medij neovlašteno snimao, u po Parlamenta.
Iako je i najglupljem čitaocu jasno da je Klix snimak dobio i objavio, a ne snimio, bitno je utvrditi ko ga je dostavio, jer je TO neprijatelj sistema, ono RS-ovskog. Danas oni, sutra “neki naš”. Prije rata je bila zeza kad je navodno jedan socijalistički funkcioner obavješten da je Rojters objavio informaciju o stanju u SFRJ. Izdao je hitnu naredbu: “ko je taj Reuters, zaustavite ga”.
Gospodo iz RS-a, a sutra “naši, vaši…” koliko god mediji u ovoj nazovi-državi bili podijeljeni, nikad neće dopustiti da ih/nas zaustavite u otkrivanju vaših lopovluka.
‪#‎novinarstvo‬ nije zločin!

(30.12.2014.)

Poruka i preporuka svim mladim, bilo gdje:
Nikada, baš nikada nemojte dopustiti da znate da neko vama drag, tu, pored vas, pada, tone, propada, a vi ne činite ništa ili malo da to spriječite. Tada, samo tada imate pravo da zabijate nos u tuđe stvari, jer zlo će sutra odnijeti nekoga, a vi ćete se do kraja života kajati i misliti da li ste mogli spriječiti.
U vrijeme silnih Facebooka, chatova, vibera i silnih “komunikacija” otuđeniji smo nego ikad. Interesuje nas samo tuđa nevolja na nivou klika, a kad se suočimo sa stvarnim, a ne Facebook problemima, tad “okrećemo glavu”.
Još jedan mladi život je izgubljen, a svima koji pravdaju čak i one koje policija uhvati sa par grama droge ne želim, ali priželjkujem da se barem u mislima suoče sa ovakvom situacijom. Droga je zlo, onaj ko čini zlo, mora biti kažnjen.
Neka je rahmet duši ove mlade djevojke, a ako neko izvuče pouku iz ovog ili ovakvog slučaja, biće dobro da se ne ponovi.

(26.12.2014.)

Zabava, koncert, kultura 200, maksimalno 1.000 pregleda za sedmicu… Nova kradja 50.000 pregleda za 16 sati. Koje smo mi bolesno drustvo.
Ko mi sljedeci put BILO STA napise o tome kako mediji ovo ono..trajno ga brisem i banujem iz Liste prijatelja. Kao trebaju mediji biti pozitivniji .. slazem se da ne treba podilazit puku do kraja, licno radim vise vijesti iz Kulture ili Biznisa nego Crne hronike, ali Narod, Puk, Gradjani trebaju prestati patoloski mrziti rafovati se tudjem belaju..

1909516_10203957481592092_548298209971395502_o(25.12.2014.)

Neki od značajnih projekata koje smo realizirali tokom ove godine su: Proširenje postojeće 2G/3G radio pristupne mreže na području sjeverne i istočne BiH, proširenje i upgrade SW i funkcionalnosti IN4, nadogradnja GSM centralnog provisionog sistema, ugradnja MSS POOL, razvoj IMS, OSS/BSS, 3G bazne stanice, proširenje agregacionog i LAN servisnog dijela IP/MPLS mreže…”, objasnio je ………direktor za tehnologiju i razvoj servisa ……..
OBJASNIO???? MA NEMOJ…

(24.12.2014.)

Prema raspoloživim podacima zvaničnih organa, broj pacijenata na Onkologiji je cca pet puta veći od broja prisutnih na Eko-protestima. I dalje kod “pametnog” naroda prolazi priča da ako si za čišći zrak, onda si za gađenje “majke fabrike”, koja uzgred umjesto 28.000 zapošljava 2.560 radnika.
Dobro nam je, kakvi smo ljudi. Najsmješnije u svemu je rapidan izostanak raznih džetseterskih Gradskih faca koje “ne bi da se zamjere Prvom Zeničaninu”. Ako i zbog čega, volio bih da tužba zbog trovanja naših pluća uspije barem u dijelu odgovornosti domaćih papaka i miševa, koji NE RADE SVOJ POSAO radi “viših ciljeva”.
I dok se VI jadni dijelite na naše i njihove, građane i seljake, govorite kako je “ranije bilo gore”, sumpor se slaže i na pluća vaše djece, bila ona Zelena, Crvena, Narandžasta, Plava ili koje druge stranačke boje.
Koliko god sljedeće grozno bilo, te ovo izbjegavao reći proteklih godina, volio bih da Bog, Onaj gore, Svevišnji, Sudbina ili šta već, kad negdje tamo pravi spiskove za Onkologiju, prvo stavi imena onih koji kažu “da im je svejedno”.

(21.12.2014.)

U isto vrijeme, u istom periodu, isti rezervoar, istog goriva, u Hrvatskoj je pojeftino za 26 KM.
Odbrana naftaša je jednostavna:
a) pa bilo je skuplje, pa je više pojeftinilo.
b) za sve su krive rafinerije
:))))

10408987_10205190230056245_2939387653531840426_n(19.12.2014.)

Vrlo zanimljivo kako Velika sala Gradskog (bivšeg Općinskog) vijeća Zenice do sada nije imala ograničenje od 200 mjesta.
Kad su u njoj skupove održavale razne stranke, vjerski i etno-skupovi, promocije, stajalo se, guralo, trpalo jedno na drugo.
Volio bih da je razlog da je Gradska administracija ozbiljnija od Općinske. Najgore kad ni sam ne vjerujem u ovo što pišem smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon smile emoticon
p.s. ….. opasku o ZABRANI PUŠENJA na protestu protiv zagađenja izlišno je komentirati

(17.12.2014.)

Danas mi je GMAIL slao sve vijesti agencija u SPAM sanduče…. probao sam eliminisati moguće uzroke, adrese, ovo, ono i na kraju je ostala jedna od opcija na koju nisam imao odgovor: ČESTO PONAVLJANJE ISTOVJETNIH NASLOVA….
pogledao sam naslove:
štrajk u Biri,
porodilje u Zenici pred Vladom,
radnice tuzlanske Aide blokirale raskrsnicu,
dogovorile se stranka A stranka B,
prijetnje ISILa,
teroristički napad negdje,
……
odustao sam od borbe protiv spam filtera, zaista nam je jučer danas i sutra isto, čak toliko isto da ga i google smatra spam-ponavljajućim mejlom.
Ipak, nije bezveze na ovim prostorima sročena ona da “narod ima vlast kakvu zaslužuje”

(15.12.2014.)

Samo se u Zenici Labud sa svog jezera transformira u Magare ispred tuđe Robne kuće.
Ove Nove godine potentno Magare internet youtube zvijezda će imati i adekvatnu muzičku podlogu u odabranim notama sa “zvučnjaka” L. parka.

10501815_10204986261397156_7567101205065021308_n(15.12.2014.)

Dokaz da treba inventivnosti, puno rada, truda, ideja i kontakata – decembar pun događaja u Zenici, a moja želja je da Zeničani vrate pozitivnu energiju sa dobrom posjetom.
Lijepo je krenulo… Ivan Jelić i Ana Rucner pa Darko Rundek, pa Ruski carski balet… sutra Branko Đurić Đuro… slijede Nina Badrić, Zlatne strune, Dubioza kolektiv, S.A.R.S., Offinger, Nemoguće vruće…
(neka oproste one koje sam izostavio…)

(07.12.2014.)

Nekako mi drago oko srca kad pročitam da Visočani obilježavaju godišnjicu smrti Nasuha Matrakčija. E sad, ako ne znate ko je to (propustili seriju Sulejman Veličanstveni) pogledajte link i fotku http://en.wikipedia.org/wiki/Matrak%C3%A7%C4%B1_Nasuh
Nedavno je drug Afan Bosnolog Abazović pisao o tome kako nas većina ne zna ko je Mehmed Spaho, o Bosanskim jedinicama u Austrijskoj vojsci…o mnogo čemu iz bosanske istorije…

(07.12.2014.)

Citam o uspjehu Teletovica sinoc protiv aktuelnih prvaka. Prisjecam se najboljih utakmica Zmajeva protiv najjacih reprezentacija. Kontam kako su Dzeko, Pjanic i ostali u svojim klubovima sve postigli uinat okolini.
MOTIVACIJA ta cudesna rijec koje toliko nedostaje na domacem terenu. Pri tome najmanje mislim na sport, on je samo primjer.

(04.12.2014.)

Iskreno, zaista, nemam ni želju niti volju da imam telepatske sposobnosti, ali prije tačno 24h sam napisao status (vidjeti dolje, nizbrdo na Zidu) koji je sve ovo već prognozirao. Bravo mi, nek nam je Bog na pomoći. (samo se radi o dvadesetogodišnjem poznavanju “materije”).
John Leech
Jučer u 21:44 · Zenica ·
I sad nastupa moderna, pravna država. Narušavanje javnog reda i mira, udaljavanje s nesreće, lake povrede, ništa specijalno. Dobar advokat, a ima se, može se, vozi se Audi A6, i eto ih vani sa smiješnom kaznom koju će ionako čekati, jer u Busovači obično nema mjesta. I ko je kriv?
Nisu krivci primitivci, koji su kriminalom zaradili vozilicu i prave špure po centru, dok vi okrećete glavu. Jedan Fb heroj večeras pobroja deset njihovih nedjela, ali nijedno nije prijavio policiji “jer ga se ne tiče”.
Krivi ste svi vi koji ne natjerate one za koje ste glasali da kazna za OVO bude 6 godina, a ne 6 mjeseci zatvora, jer to donosi Parlament, oni koje ste izabrali.
Krivi ste vi koji glasate za one koji uvedu da “ako platiš kaznu na vrijeme pola ti oproste”, ko da kupuješ deterdžent u Bingu, a ne plaćaš što si prošavši kroz Crveno mogao ubiti nečije dijete, mater, oca…
Krivi ste vi, makar i samo zato što ste, kako Đole kaže, ćutali. Uglavnom jaki iza lažnih profila na fejsu ili uz kaficu-markicu ujutro u kafani. A onda će jedne večeri udariti, ugristi, ubosti nekog vašeg i biće vam krivi svi, osim vas.

(01.12.2014.)

Samo bih napomenuo da, vjerujem da je potrebno, se svoje nezadovoljstvo stanjem okoliša u Zenici ne iskazuje šerovanjem, čatovanjem, trolovanjem, lajkovanjem i ostalim ….ANJIMA ove ili slične informacije, nego dolaskom u zakazano vrijeme, na predviđeno mjesto, te javnim iznošenjem svog stava da su tamo neki koje su (smo) izabrali potrošili milione, a i dalje nas “muntaju” sa podacima o zagađenju.
I NIPOŠTO nemojte smetnuti s uma ….kako to reče predsjednik EFZ,….. NIJE KRIV ZAGAĐIVAČ, nego VLAST koji dopušta zagađenje.
p.s. sve one polupismene ili “slijepe pored očiju” koji misle da se protestima ili nezadovoljstvom želi zatvoriti bilo koja firma, pa i AMZ, želim da upozorim da je još uvijek dobro dok na svom ili primjeru nekog svog u porodici ne počnu misliti drukčije…tj. svojom glavom.

1622632_10204729928628997_1661104651561977453_n(01.12.2014.)

Volio bih upoznati čovjeka ili tim koji daje KODNE NAZIVE akcija SIPA-e i Tužilaštva BiH. Hapsiš organizovanu grupu za prostituciju koju čine turski državljani i nazoveš akciju EZEL. Hapsiš likove koji nelegalno kopiraju knjige i nazoveš akciju KOPIR… i tako godinama smile emoticon Mislim da nazivi nisu KODNI, nego jednostavno služe da ih lakše zapamte oni koji u njima učestvuju, da ne bi kakvog knjižara optužili za dilanje droge ili prostituciju smile emoticon

(01.12.2014.)

Kaze takozvano boracko udruzenje iz RSa da je… FBIH 1992.pogazila principe ZAVNOBIHa formiranjem BIH i da su time oskrnavljene zasluge antifasista…
Pa na kojim drogama su sljedbenici Draze Mihajlovica koji su ratovali s kokardama na celu kad smatraju da je RS tekovina antifasizma, a BiH protiv njega… i uz sve to spominju Federaciju BIH u 1992.
E druze Tito garant podrhtava Dedinje kad te antifasisticki poklonici Arkana, Seselja i ostalih karadzica spominju. . Svim iskrenim Bosancima i Hercegovcima nebitne nacije i vjere SRETAN DAN DRZAVNOSTI ..
Tzv.udruzenju preporucujem da krene od Doboja preko Prnjavora i na Vucijaku vidi zastavu s mrtvackom glavom i Drazinom slikom, na prostorijama Vukova koji su formirani 1991.; kad sljedeci put spomenu antifasiste….

(25.11.2014.)

Fakat svašta mogu svariti, i ljuto i kiselo… ali da ljudi mrtvo-hladno lajkaju i dijele vijest o “potražnji za pilotima koji će upravljati bespilotnim letjelicama”…
Pa jesu li vam sapunice fakat toliko isprale mozgove?

(24.11.2014.)

PREMA odluci koju će zasigurno usvojiti u četvrtak općinski vijećnici, povećava se cijena korištenja zimskih, ljetnih i ostalih bašti, tendi, ulične prodaje i sl. Hajd, neko skont'o gdje lova, pa…..
U gradu u kojem dvije trećine poslovnih prostora zjapi prazno, za oko mi je zapeo PODATAK da će se u istoj zoni, “za korišćenje javne površine u svrhu održavanja pozorišnih predstava, koncerata i sličnih javnih priredbi” plaćati 2 KM VIŠE po kvadratu nego za “postavljanje cirkusa, luna parkova, ringišpila , trambolina, dječijih autića i vozića”.
HLJEBA I IGARA. Ustvari, samo igara, a hljeb se ovako pametnim taksama osigurava samo nakoćenoj administraciji….
(….još kad bi ta administracija znala da se piše PLAĆATI a ne PLAČATI i sl. nepismenosti u odluci…)

(18.11.2014.)

Pridružujem se listi, sve dužoj, onih koje je usred grada napao neki od “napuštenih jadnih neuhranjenih”. Imao sam sreću što je stradala automobilska guma, a ne noga, auto, a ne dijete. Usred “grada”, odnosno onog što od njega neki svoji nečinjenjem prave.
Za dva dana zvanično ćemo postati Grad. Kako to gordo zvuči. Tako je lijepo šetati svojim gradom, bez straha da ćete napasti životinja. Svejedno, na četiri ili dvije noge. Vijećnici će sada biti Gradski vijećnici, u jadu i žalosti misleći da će dizanjem ruku postići nešto. Umjesto općinskih, imaćemo gradske probleme.

(18.11.2014.)

Kad je neko glup, proizvodi jednak socijalni efekt kao i kad je mrtav. On ništa ne primjećuje, samo drugi pate oko njega.” (Zoran Radmilović via Adnan Jasho Jasarspahic)

1459673_10204716564414900_2455967017671456135_n(17.11.2014.)

Ucenici OS Zepce na ekskurziji iz povijesti u Vukovaru. Kaze profesor zelimo ih suociti s strahotama koje su bile ne daleko od njih. Zanima me da li su toj djeci objasnili da je u njihovom gradu, u skolskoj sali i terenu na kojem imaju Tjelesni odgoj, bio jedan od najvecih logora srednje Bosne. I ko ga je organizirao i zasto. Ne tako daleko od njih. Ustvari mnogo mnogo blize. Pomen zrtvama zlocina u Vukovaru, Zepcu i drugim mjestima…

(17.11.2014.)

Taman sam mislio da napišem da je gore od Sušićevog ponašanja to što NIKO ne spominje IGRAČE, odnosno one na terenu, koje imamo priliku vidjeti u njihovim klubovima kao druge ličnosti.
ONDA JE NASTUPIO ON, N.Š., sjajan igrač i nikakav čovjek, koji je ćutao mrljao mjesecima, godinama, ćuti o Čeliku, ćuti o svemu. I skontao je da je vrijeme da skupi koji poen nad lešinom i progovorio o “tajnim potezima”, o “tome da bi trebao”… pa jarane… kad si ti PROGOVORIO da treba BILO KO OTIĆI, nakon uništavanja svega što se dotakne, zadnji si koji treba mokriti nad nečijom lešinom…

(16.11.2014.)

Indijski premijer Narendra Modi imenovao je novog ministra za jogu u okviru velike rekonstrukcije vlade u cilju ubrzavanja tempa reformi. Kod nas se vlast tek konstituiše, te vjerujem da će ideja iz Indije biti pažljivo razmotrena.
Kako već imamo Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, mislim da bi bh.Ministar za jogu, levitaciju i beztežinsko stanje mnogo više pomogao kako “lebditi do narednog 1.u mjesecu”

(10.11.2014.)

Posljednjih dana mi se u glavi neprekidno vrti sjajna izreka jednog kolege novinara:
NIJE PROBLEM KAD SE NOVINAR NE PONAŠA KAO NOVINAR,
PROBLEM JE KAD SE NOVINAR POČNE PONAŠATI KAO DIKTAFON.

(05.11.2014.)

Kaže: sukob policije i navijača XY… pa ne može biti sukob, jer je sukob dvije strane. Ovdje nema strana. Ovdje postoji uvođenje reda među divljake, a za to policija, valjda, prima plaće.
Uključite SK, pogledajte derbi dva gradska rivala. I u Engleskoj je bilo krvi do koljena, a onda su došle kazne, policija, red.
Udri, veži, kazni, oduzmi imovinu, oduzmi cuku, macu, sve iz kuće. jednom, dvaput. Deset puta. Jedanaesti će razmisliti. Ili 111. Ili 1.111. ali će prestati.
Ali ne može. Uhapsiš SINA nečijeg, rade telefoni, stranka, policajac najebe. Onda više nijedan neće. i tad horde, manijaci, tad oni nastupaju. Znaju. Ima babo, telefon. veza preko stranke, načelnika.
Kad konačno neki hrabri načelnik policije odjebe političara, što su mu priveli sina ili amidžića, tad će početi da se pravi red. i da navijači dolaze na utakmice. A ne divljaci. Do tada, dabogda im baklja, kamen i svašta nešto, na kuće, sestre, majke, žene padali.

1148828_10201608546916405_623389829_n(02.11.2014.)

Čitam danas kako su “konačno neki stisli petlju i rekli istinu o Čeliku”, a sve povodom priloga na Javnom servisu polovine države. Zaista žalosno, tužno i jadno.
Sve rečeno, od riječi do riječi, već je objavljeno. Više puta.
Naprimjer, slučaj Laudrup: pljuvali su i vrijeđali me ti isti “Zeničani” kako ja skrnavim časno ime grada i Kluba, neki govorili da sam blentavo hrabar i da to ne vrijedi glave..a danas kažu kako “prvi put čuju, nisu znali”.
Pa priče o fantomskim obnovama stadiona, sve već ispričano. Jedan sjajan momak Aldin Đidic sve što je rekao sinoć u prilogu ponavljao je danima, sedmicama, sve rekao – i na kraju otišao. I tako redom..Sve rečeno, a sada wauuu..niste znali..
Ma klinac niste znali..
Kratak fitilj, još kraća memorija, ne vjeruj očima, nego Vođi. I čekaj jal Zlatne kašike, jal obećana radna mjesta. Ima i onih drugih, totalnih kontraša, koji neće da priznaju dobro urađene stvari. U našem društvu, u našem gradu, nemoguće je da pohvališ i pokudiš. Ako to činiš, kažu “povija se kako prema kome”. Moraš biti za ili protiv. po mogćnosti ćutati. To je vama najbolje.
Tako je to dragi Zeničani, samo i ovo ćete progutati i reći “ahhh” ali samo par ljudi smije stisnuti petlju. Čak i među mojim kolegama u branši, samo ih par smije reći da je oblačno, uprkos tome što Vođa kaže suprotno. Dobro je vama (nama) kakvi ste (smo) –ljudi…

(01.11.2014.)

Nekom može zvučati banalno, plitko, ali… od malih stvari se krene… Ako ti dvije trećine predsjednika države kažu da bi u susretu svoje države i neke druge (makar i susjedne) navijali za susjede protiv države kojom predsjedavaju, jedino što možeš reći da….. Narod koji ima ovakvu vlast, ima je upravo onakvu kakvu je zaslužuje…. Sada, konačno, jasno i definitivno.. naredne četiri godine će nam biti drukčije – još gore nego posljednje četiri, osam, dvanaest, šesnaest godina, DVADESETak NAJTEŽIH GODINA S NJIMA…

(30.10.2014.)

MOLIM PROSLIJEDITI do izvjesne osobe nepoznatog zanimanja koja je sinoć sjedila prekoputa Dragana Čovića, a večeras nasuprot Bakira Izetbegovića, u 20h na ‪#‎BHT‬.
Zanemarit ću svu cirkusoidnost tipa da Čovića pita o Bakirovih 100 hiljada radnih mjesta do Zlatnih kašika, a Bakira to ne upita… Zanemariti ću sve što su ova dvojica pričali.
ALI… INTERVJU čovječe… prebaci na ‪#‎ALJAZZERABALKANS‬ i u 21.30 Mirjana Hrga. Gledaj i uči.
Do reprize sutra popodne, pročitajte http://hr.wikipedia.org/wiki/Novinski_rodovi
Intervju je dijaloški oblik novinarskog izražavanja u kojem novinar postavlja pitanja, a intervjuirani odgovara. Intervjuiranje ili razgovaranje s izvorima ključ je za većinu novinarskih radova. Intervju je najbolje koristiti za ispitivanje reakcija i interpretacija, a ne za prikupljanje činjenica. Dobar reporter istražuje i prikuplja činjenice prije intervjuiranja.
Razgovor je isti novinski rod kao i intervju; jedina je razlika u tome što u razgovoru novinar postavlja puno dulja pitanja u kojima iznosi svoje opservacije i razmišljanja, te komentare.

(29.10.2014.)

Sto hiljada Mađara u Budimpešti protiv uvođenja poreza (maksimalno 2 eura mjesečno) na internet bandwith (promet). Okupili se na Facebooku, a onda izašli i mirno i dostojanstveno demolirali Vladu.
Kod nas uvedu taksu za porez od naknade na porez na proviziju od poreza i – napravi se Facebook grupa. Za početak. Prvih 100 godina je najteže. Šuti i trpi.

(28.10.2014.)

Marketing je čudo: dođem danas u jednu radnju, kupujem omiljeni začin.
1 bočica= 2 KM…
Kažem prodavačici: dajte mi tri bočice (za mene i narudžbe prijatelja).
Uredno spustim na pult 6 KM.
Kaže prodavačica: gospodine, ako kupite šest (6) ili više komada,
dobijate ih sa popustom od 50% !
Odgovaram: OK, nagovorili ste me. dajte mi šest (6) komada i uredno ostavljam onih istih 6 KM na pultu.
Prodavačica, zbunjena, provjerava šeficin nalog, pa kasu, pa gleda u mene, pa u novac, pa opet mene….
Kažem: evo vam broj telefona za svaki slučaj…ako nešto nije OK…. kaže NE, SVE JE OK!…kao da ni sebi ne vjeruje…
Bilo bi lijepo kad bi nam marketing ovako funkcionirao, zar ne?

(28.10.2014.)

Prošle decenije, a opet…nedostignuto..
sta bi dao da si na mom mjestu da te mrze a da ti se dive sta bi dao
sta bi dao za veliku gestu mjesto svoga da tvoj zivot zive
sta bi dao
ti budi srecan sad sto si preko puta ti sto nas strasni let nad provalijom dijeli
jer ovo je mojih pet minuta a pred tobom stoji zivot cijeli
sta bi dao da mozes ovako dici ruke a puk da te slijedi
sta bi dao
da l bi i ti u svom srcu plako kao sto se moje srce ledi
da l bi i ti

(23.10.2014.)

Miroslav Lazanski reče da su “Jedinice Republike Srpske učestvovale 16.10.1944. godine u oslobođenju Beograda”.
Prvo, nepristojno je pričati javno o zdravlju ljudi, ali nekad proslavljeni vojni analitičar trebao bi saopćiti “na čemu je”, čisto da buduće generacije izbjegnu korištenje očigledno teških halucinogenih droga.
Drugo, Beograd je oslobođen 20.10., a ne 16.10. ali 1944. nisu znali da će 2014. Putin imati slobodan termin na putu ka Italiji, inače bi oslobodili Beograd četiri dana ranije.
Treće, mislim da se kosti oslobodilaca Beograda, uključujući Vrhovnog komandanta, okreću ovih dana u grobovima, dok se na Oslobodilačkoj paradi emituje “Marš na Drinu”, a sljedbenici vojske poražene u Drugom svjetskom ratu se zbog analne ljubavi prema Ruskom Vođi prikazuju kao sljedbenici Narodno-oslobodilačkih jedinica Jugoslavije.

10538474_10204588416851291_3474078290988986103_n(16.10.2014.)

Kažu: promoviran je EL DŽI GE TRI telefon, koji ima poboljšan VAJ FAJ i DŽIPIEREES….. ok, ako prihvatimo da spelovanje stranih kratica i naziva pišemo “po Vuku” što onda prodajni operator nije EM-TEL..
Onda sam ugledao PR objavu koja brutalno koristi kombinaciju ćirilice, latinice i engleskih skraćenica, “htjelo mi je nešto bit”..
I na kraju “slatkiš” – pišu ljudi u prostorijama “Rade Končar”-a, posjetio je Valentina Incko-a, …paaa majko draga dodavanje -a, -e, ide na skraćenice jooojjjjj. Sve dipl.ing., sve leksika na nivou, sve jezičari do bola…

(15.10.2014.)

Iskreno, bez obzira na Grad, kanton, entitet, nivo vlasti.
Neka na nos izađe svakom ko večeras bude slavio, mahao zastavama, jeo slavljeničke večere i torte, slavio zbog “pobjede”.
Ma kakve pobjede u državi u kojoj pola stanovnika konta šta će sutra jesti?
Ma kakve pobjede kad preuzimate budžete u minusu od stotine miliona, zaduženja od milijarde, ostavljena su vam g…na tuđa da počistite, pa onda da nešto ako i iskreno mislite, napravite od ove države.
Neka se zagrcne, ma kako se zvao i koja slova abecede imao u stranačkoj knjižici.
Nek se zagrcne, te tada pomisli na 34 osobe u Kasarni, stotine u Topčić polju, hiljade u ZDK, desetine hiljada u FBIH/BIH, bez krova nad glavom, bez poda ispod nogu…
Ustvari, neka se istovremeno zagrcnu i svi gore navedeni, koji su danas ostali kod kuće ili izašli i glasali za “isto” ili “malo drukčije”. Pogledajte Statusnu fotku – narod ima vlast kakvu zaslužuje. Kraj priče.

(12.10.2014.)

Neki danima ponavljaju da priželjkuju POBJEDU na izborima, pa tako “idu do pobjede”, “pobjeda je njihova”, “osvojiti će pozicije”, “zadržati…”
Ipak mislim da ljudi sutra zaokružuju one koji treba da: RADE, SLUŽE, BUDU IZABRANI ZBOG I ZA NAS, MIJENJAJU NA BOLJE, POPRAVLJAJU ŠTA NE VALJA, GRADE, STVARAJU… …a ne OSVAJAJU pobjedu, stolicu, fotelju, poziciju…
I pazite dobro.. ne birate hodžu, ne birate vudu-vrača, ne birate Predvodnika.. tako da je nebitno skoro sve čime su vas trovali u predizbornoj kampanji, od vjerske opredjeljenosti, do načina češljanja kandidata… BIRAJTE ONE KOJI SU SPREMNI DA RADE ZA VAS, U VAŠU KORIST I ZA BOLJE SUTRA… ne birajte one koji će se vas sjetiti uoči narednih izbora.
U SVAKOM SLUČAJU, BIRAJTE ili ćutite i trpite narednih nekoliko godina. Sretna nam nedjelja 12. DO NAS JE.

(11.10.2014.)

Inače sam bio uvijek protiv citiranja vjerskih ili bilo kakvih drugih Knjiga u dnevne svrhe. Pogotovo sam se užasavao zbog miješanja (bilo koje) vjere i politike.
Ipak, više nego primjerenim čini mi se da sad i ovdje, uoči 12.10. prenesem jedan Kur'anski ajet.
Bez obzira na vjere, nacije, političko ili drugo opredjeljenje, mislim da se sljedeće riječi mogu primjeniti ovdje, sada, na sve nas:
“Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni samoga sebe”. (Er-Raad, 11).

(26.09.2014.)

Za sve debile koji misle da se svijet okreće oko nas, te one kojima su prioritetne poruke tipa “boja krvnih zrnaca”, “nas je više, bolji smo, jači smo”, “nek’ komšiji crkne krava” i slično KRATKA INFORMACIJA …Naučnici su uspjeli teleportirati informaciju iz fotona u kvantnu memoriju unutar čvrste materije.
NE KONTATE? nemojte ni ići po mišljenje u Štabove stranaka, ne znaju ni oni koji vas dnevno truju sa stotinama krucijalnih šupljih priča bez ijedne konkretne ideje, a još manje NAMJERE da zaista nešto i pokrenu….
Svijet ide dalje, ljudi se bave normalnim stvarima, istražuju, idu na Mars, a mi se bavimo ….

(24.09.2014.)

Planine, gole vrlete lomile nam put – Gazda je vozio vidno neraspoložen – Više tužan no ljut – Smanjuje brzinu, pripaljuje cigaru – U mraku mu svijetle oči – Gazda tihim glasom reče – Neće ovo, djeco, na dobro poći – Jer sve ide unatrag – Živimo u plemenima ko Apachi – A gdje ćemo, djeco, ja i vi – Nama srce kuca za sve njih
Probudi me, ovo je neki ružan san – Što manje, dijete, znaš, to si manje nesretan
Hadžije su sebi podijelili rejone – Djecu evakuisu avionima – Ja se osjećam nezgodno – Kao zebra na Brionima – Jer vama će, djeco, biti najljepše – Jer vi ste navikli rano u krevet – Uskoro ćemo svi mi Imati izlazak samo do devet
Kanjon Drine je iza nas – Ispred nas je ravna Romanija – Snijeg se topi, ništa neće Zaustaviti dolazak novog proljeća
(Zabranjeno pušenje Kanjon Drine)
https://www.youtube.com/watch?v=qzWkNbR6E_M

(20.09.2014.)

Jednom za vijeke vijekova. ZAPAMTITE – pojmovi poput Zeničani, Francuzi, Sarajlije, Mostarci se pišu VELIKIM POČETNIM SLOVOM…malim slovom se piše zenički, francuski, mostarski.. i ne znam koji propust u intelektualnom razvoju mogu imati čak i izvjesni dr., mr. i slično turbovisoko školovani pojedinci da napišu ovako-a da nije tipkačka greška, nego feler u mozgu – NIJE rusi, JESTE ruski, NIJE maglajlije, JESTE maglajski, NIJE španci JESTE špansko….. ufff…

(19.09.2014.)

Uvjerio sam se u ovo bezbroj puta, ali, naivan ja, uvijek se ras..im kad mi se to dogodi……
Dobijem danas zadatak u redakciji da napravim razgovor sa osobom koja je direktor jedne od agencija u Evropskoj Uniji (EU).
Znam samo ime, funkciju. Imam Google. Da preskočim detalje, izjava i fino ćaskanje sa sagovornikom okončano je 18 minuta od dobijanja zadatka.
Tamo negdje, u EU, postoje ljudi koji ODMAH odgovaraju na emailove, službe koje te upute na sagovornika, ma koja on faca u svjetskim okvirima bio. Čovjek te čak nazove da potvrdi sve. Dadne svoj broj, pa nije Božiji poslanik, nego službenik koji plaću prima od poreskih obveznika. Sve to za 18 minuta.
I tako je svaki put. Kabinet predsjednika države, ne naše naravno, nego neke normalne. Rektor Univerziteta koji je ime u svijetu. Svjetski poznati naučnik, diplomata. Svakog možeš dobiti, dobiti suvisao odgovor. Odmah, danas.
Kod nas? Ako imaš ludu sreću da uopće imaju email, da ga neko čita, bingo je dobiti odgovor da je “zaprimljen upit”, a odgovor čekaj u “roku predviđenom zakonom” (15 dana).
Ako, ako.
Pokušati kontaktirati pomoćnika zamjenika neke općinske službe? Zatražiti podatak npr. koliko struje troši ulična rasvjeta u gradu? Pitati na osnovu kojeg tendera i ko je dobio neki javni posao?
NEMOGUĆA MISIJA!
Lakše je dobiti generalnog sekretara NATO-a i sastav njegovog doručka, nego pitanje koliko zaposlenika ima neko javno preduzeće.
Zato su oni tamo gdje jesu, a mi…..

480961_10200762813213591_1373021095_n(16.09.2014.)

U ovoj zemlji (državi) nerijetko nešto se dogodilo tek kad opeče stanovnike glavnog nam grada, tj. kantona Sarajevo. I može pola države da voda odnese, kad se zagovna u nekoj sarajevskoj MZ, to je globalni problem. Inače sam zagovornik one Frenkijeve da je nekima Bosna od Baščaršije do Čengić Vile, što se pokazuje i ovaj put.
Kad su nehljebovići (čast izuzecima) u parlamentu odbijali da prihvate promjene Zakona koje bi jasno dopustile sprečavanje terora koje poludivlje životinje čine nad građanima BIH, bila je bitnija jedna britanska donacija ili šta će neka klimakterična feministkinja iz Danske reći i zaprijetiti prstićem, nego što vam sunarodnici svaki dan završavaju u bolnicama.
E onda je vrag odnio šalu i u kantonu Sarajevo. Sad odjednom svi čitaju ono što je pisalo od prvog dana – opasan pas koji napada se eutanazira! To piše i u ovom “štičenićkom” zakonu… Da, kafilerija, da, eutanazija opasne životinje.
I nipošto ne stavljajte u isti rang životinju i čovjeka, mada se slažemo da ima mnogo više loših ljudi, nego životinja, mada se slažemo da su neki neljudi trebali biti na listi prioriteta za eutanaziju. Ne, ne stavljajte, jer sam jutros gledao kako apsolutno ničim izazvani čopor pasa napada i povrijeđuje dvojicu mališana od 4-5 godina, koji su krivi samo zato što su prelazili cestu.
Ako mislite da je ovo na našim ulicama ok, da možete pustiti dijete u prodavnicu, jer psi ne napadaju prvi, onda se komotno prvi obrišite iz moje Liste prijatelja, uštedite mi trud.
Sad još samo da pameti dođu i lokalni vlastodršci u gradu u kojem je taj problem eskalirao više nego u SA, ali ga ne vide, jer još nije napalo nekog njihovog.

(13.09.2014.)

Kako smo mi narod kratkog fitilja, a jos kraćeg pamćenja. Večeras u gradu čijih pet stanovnika, časnog zanimanja RUDARSKOG, poginulo, još pod zemljom, u tom gradu, u “renomiranom objektu” muzika i dernek uživo… I to nije sve… radio stanica emituje pop hitove četiri, pet sati nakon što se saznalo za smrtni ishod, a 24 sata nakon što se čulo za tragediju!
Zašto kažem da smo kratkog pamćenja? Jer sutra svi oni koji se sad ibrete/pitaju mene što nešto ne napišem o tome, sutra će lajkat, šerovat, divit se tim “gazdama”, “objektima”, “medijima”.
Neka je vječni rahmet poginulim komoratima. Njihovim preživjelim kolegama da što prije poprave svoje fizičko, ali i psihičko stanje i budu sa svojim porodicama i prijateljima.
Poželio bih i vlastima da konačno dođu pameti i ne pričaju, nego stvarno ulože svaku KM u osiguranje opreme za te zlatne garave momke pod zemljom. Ipak, ovo zadnje se sigurno neće desiti, ni prije, a teško i poslije 12.10.

(05.09.2014.)

BIH je zemlja simbolike. Nekad i bolne simbolike. Naprimjer, danas su izvučeni parovi futsal (malonogometne) lige i u prvom kolu sastaju se (između ostalih):
Seljak – Sokrates

(29.08.2014.)

Grad u kojem se uporno cijene pogrešne vrijednosti, grad u kojem se uporno negira svaki napredak, hvali prosječnost, a ismijava posebnost ili drukčije.
Grad u kojem ne valjaju “došlje”, ne valjaju “koferaši”, smetaju Babinci, Sandžaklije, Žepčaci, Jajčani….
Grad u kojem se traži prilika “djeci grada”, a onda im se sapliće na svakom koraku, sve pod izgovorom da su drugi bolji, dok ne dođu. I tako ukrug.
Grad u kojem se smjenjuju izgovori “ništa nam ne organizuju”, “šta ću tamo” i “ma pusti njega”.
Grad u kojem jedino uspjeva ultra-turbo-folk, u kojem je bitnija faca zadnja šuša iz susjednog sela, umjesto nekog ko je prvi, a ovdašnji je.
I da se razumijemo. Nije ovo specijalitet Zenice. Sve ovo se može “aplicirati” na većinu gradova u BIH, ali je ovo grad U KAKVOM ODBIJAM ŽIVJETI, ALI NEMAM NAMJERU DA GA NAPUSTIM…
I nije ovo priča o seljacima i građanima, jer takvu podjelu samo guraju intelektualne seljačine, iako ona ne postoji.
Ma koliko boljelo ovo što ću napisati: (nažalost) većina mojih sugrađana nije ni zaslužila bolje. A ovo nas, manjina? Pa i mi smo podjednako krivi, jer dobar dio “nas je predao meč” i pušta da im se ovo dešava od “grada”.
Na kraju RESPEKT za sve one moje sugrađane koji BILO ŠTA pokušavaju da urade, jer nisu kukavice, iako im tzv.zahvalni građani ne vračaju ničim.

(16.08.2014.)

Vlada Federacije BiH dala je na današnjoj sjednici u Sarajevu saglasnost Agenciji za vodno područje rijeke Save za prodaju zgrade Centra za odbranu od poplava u Orašju. Ma jah, šta će im smile emoticon

(13.08.2014.)

Nakon što su nas mjesecima ubjeđivali u to da su redovno vraćani krediti dati “ne u funkciji razvoja”, sada ih uzimaju za isplatu plaća, astronomskih naknada, popunjavanje troškali rupa, vraćanje ko zna zašto uzetih kredita… i govore nam da je to OK. Ma šta je 50+10+xx miliona, ionako će ih vraćati naša djeca, unučad, praunučad… A nama su uveli poneki fening za unaprijeđenje obnovljivih izvora energije, sad i fening za gubitaša Naftne Terminale Federacije.. sutra možda i fening za čišćenje bazena premijera ili dva feninga za popravak lifta u zgradi dopredsjednika… bravo mi.. možemo mi još više izdržati..

(11.08.2014.)

Jes da sam se napatio, ali….
3,2 miliona birača, punoljetnih glasača, ujedno poreskih obveznika bira:
5 predsjednika: 3 u Predsjedništvu BIH, 2 u entitetima sa po 2 potpredsjednika.
9 predsjedničkih i dopredsjedničkih ureda,
10 kantonalnih vlada
10 zamjenika ministara na državnom nivou.
10 ministara Vijeća ministara
12 administracija gradova i
13 gradonačelnika
13 premijera
14 vlada
14 parlamenata i skupština
17 članova u svakoj od entiteskih vlada
95 ministara u kantonalnim vladama
136 ministara
137 općinskih vijeća i načelnika
289 zastupnika u kantonalnim skupštinama
644 parlamentaraca u dva entiteta.
825 izabranih i imenovanih zvaničnika
22.500 državnih službenika i namještenika, pomoćnika ministara, šefova odsjeka i odjela, stručnih savjetnika i saradnika…
oprostite ako sam nekog izostavio…

10500469_10204096949564916_237838312384455753_n(02.08.2014.)

Britanski parlamentarci imaju godišnji odmor. Koriste ga u društveno korisnom radu, tamo negdje u nekim Krivačama kod Zenice, u dalekoj Bosni kreče, farbaju i uređuju Sigurnu kuću za žrtve nasilja.
Bosanski parlamentarci imaju godišnji odmor. Koriste ga 11 mjeseci sjedeći u parlamentarnim klupama. Preostali, 12. mjesec se kupaju.

(02.08.2014.)

Taman sam mislio da će dan završiti sa BLAMOM DANA u vidu “svečanog promoviranja rekonstruisane stranice kantonalne Vlade”, kad ono saopćenje da je BH Telecom sprćio (nemam blaži izraz) sedam miliona KM u “120 baznih stanica radi proširenja 3G signala”. Pa ljudi moji, London uveo 5G, osamdeset država u svijetu uveliko koristi 4G mreže, a vi trošite pare na opremu koja je ZASTARJELA. Halooooo, idete prvi, uvodite 5G, pa eto, može 4G, kakav crni 3G kao “najnovija tehnologija”. Za one koji ne znaju, razlika u brzini interneta i drugih GSM usluga je u “desetinama puta”…

(30.07.2014.)

Sa'će poplava. Saosjećanja sa Fahretom Živojinović. Nije više cool saosjećati lokalno sa Topčić Poljem ili globalno s Gazom, hajmo malo pokazati regionalnu solidarnost.

(25.07.2014.)

Allahu,
pomozi da odćutim šta mislim o ovim Facebook vjernicima, koji se slomiše dokazujući kako su na Pravom putu, između dva varanja Boga, drugih, sebe…
Prije FB vjernika bijahu u maju FB humanisti sa nizom selfie uradaka iz stradalih područja, a nakon objave na fejsu ne sjetiše se ni nazvati te ljude.
A onda postaše FB selektori, pametiniji od pametnih, stručniji od stručnijih. A u stvarnom životu bili oslobođeni fizičkog.
Ubrzo će vrijeme predizborno. Ne, varate se neće većina njih javno deklamovati za koga ili protiv koga su. Uglavnom će tvrditi da su ufol “iznad situacije” i da im se sve gadi, ali testisom ne mrdnuše da to i javno pokažu ili da napišu stav. Ljudi bez stava, beskičmenjaci, koji kao ne žele da se zamjere.
I ne moraš pročistiti moju listu, to činim sam, ali ipak hvala Ti što uputi FB programera da nam to omogući.

(23.07.2014.)

Postoji li sigurnosna agencija, policijska služba, neki državni, entitetski ili barem lokalni “organ”, koji će konačno stati u kraj izljevima nacionalističkih, fašističkih, rasističkih komentara “fb ratnika” po nekoliko (nasreću rijetkih) bh.portala, koji još dopuštaju takve morbidnosti.
Jučer je usvojen Zakon o kažnjavanju negiranja genocida i zločina, (nažalost, stupa na snagu tek izlaskom u Službenim novinama), a danas, samo u komentarima na jednom tzv. “urbanom najčitanijem” Portalu čitam barem 10 komentara koji spadaju u tu kategoriju…
Iskreno, najiskrenije, čim bude važeći, radi svoje djece i hiljada djece koja stasa imajući pristup komentarima duševnih bolesnika i potencijalnih zločinaca, želim na optuženičkoj klupi vidjeti urednike ili vlasnike Portala koji to dopuštaju rad klik.a više. A sa njima i svu ovu hrpu kretena, nepismenih, morbidnih, samo za tastaturom jakih upišanaca, kojima roditelji nisu usadili elementarnu pristojnost, pa im onda barem treba usaditi koju godinu “Zenice” u biografiju… Zatvor i batine za svakog ko vrijeđa i širi mržnju.

(19.07.2014.)

Zlo će biti pobijeđeno onda kada se rascvjeta ruža pokajnica. Tada će, ubijeđen sam, ponovo oživjeti Srebrenica, nevina i čista.Do tada moramo o zlu govoriti, na njega ukazivati i upirati prstom na njegove protagoniste. Pozivam ljude u BiH da odbace veličanje zločinaca i poricanje zločina. Nikakva im to dobra ni sreće ne donosi. Umjesto takvih djela, koja prkose svakome ljudskom dostojanstvu i demonstriraju civilizacijsku sramotu, pomozimo da se dostigne pravda i da žrtve prožive dostojanstven život.
(Iz hutbe reisa Huseina Kavazovića, Potočari, Srebrenica, 11.07.2014.)

Iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH navode da je poskupljenje akciza za duhan predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na duvanske prerađevine u Evropskoj uniji… živo me interesuje kad će naše “uprave” početi i primanja običnog naroda usklađivati s politikom EU. (p.s. nepušač sam.)

(06.07.2014.)

Provaljeno u samostan Kraljeva Sutjeska, opljačkane prostorije SPKD Prosvjeta, zapaljen oltar kapele, uništena unutrašnjost džamije, napadnut imam, pretučeni povratnici..
U jednoj. tj. dvije riječi: IZBORNA GODINA !!!!
Hoće li ovaj narod ikad doći pameti i umjesto komšije ili susjeda, konačno namlatiti one koji ga na sve ovo nagovaraju i potpiruju mržnju ???
Dovoljno je vidjeti svu silu anonimnih nacionalističkih komentara na određenim portalima i da poželiš zabranu demokratije i uvođenje diktature, a to ovi papci na vlasti i žele…
Nemojte biti ovce u stadu, jer u tom slučaju služite ISKLJUČIVO da vam deru kožu i da vas muzu !!!

10371563_10203718020211919_4699149648316802641_n(02.07.2014.)

Izmjena u selekciji Švajcarske: izlazi Josip Drmić, ulazi Haris Seferović. U timu su i dalje Šaćiri, Mehmedi, Kasami, Gavranović, Behrami, Džemaili, Rodrigez, Fernandez, Senderos i ostala autohtona švajcarska prezimena

(01.07.2014.)

Kapiten Spahic napao novinare BHT nakon sto je FTV objavio prilog o njegovom i ponasanju jos nekoliko pojedinaca u reprezentaciji. Mozda on i ne treba znati razliku, ali treba znati elementarnu pristojnost i ne.glumiti Murinja kad za to nema ni godina ni autoriteta.
To me podsjeca na situaciju kad je fizicki i verbalno napao policajca koji je dosao da utvrdi ko je skrenuo s utvrdjene putanje bus s reprezentacijom. Mozes vala biti stoput kapiten, al neke stvari ne mozes. Tada smo precutali napad na policajca da bi atmosfera bila ok i da bi otisli na SP. Sada, napad i to na pogresne, a i inace kolege, kapitenu nije ok i dugujes izvinjenje.
Spaha, tada si ugrozio autobus sa 40 ljudi jer si ga natjerao u pogresnu ulicu mimo pratnje. I za to trebas odgovarat.
U ovoj zemlji svako moze biti novinar, svako selektor. Svako komentirati svaciji rad i zato nam.nije dobro. Medjutim, dok kusas supu javne licnosti ne mozes biti ulicar i napadati redom. Dok nosis castan dres moje zemlje moras casno i da se ponasas.

(27.06.2014.)

Prvo serija ublehasko motivacijskih, pa je bila furka biti kauc.coach i pljuvati Zmajeve, e sad ce serija hutba-sko ramazanskih. Naravno da je lijepo podijeliti neku misao, ali ne i stotine ajeta, po principu sto vise copy to vise paste, plus nerazumljive misli prigodne za drugo podneblje i doba istorije. Sad ce ih najvise dilati oni koji su do jucer psovali, vrijedjali, a pojma nisu imali koliko su u krivu pred Bogom i dunjalukom. Zapamtite, Facebook pamti, a On gore jos vise! Ne mozete biti ispravni samo 30 dana, pokusajte takvi biti i prije i poslije Ramazana, jer time niste ubijedili ni narod ni Njega Gore!

(26.06.2014.)

Jel fakat moguće da su ljudi toliko sluđeni svim dešavanjima oko nas da ne mogu jeftine kineske balone razlikovat u zraku, a da im se odmah ne pričine vanzemaljci, nepoznata svijetla na zeničkom nebu, “oni” nas promatraju i sl.
Sad očekujem na tzv.portalima seriju “ekskluzivno-turbo-senzacionalno-ultraspecijalno-naLicuMjesta” izvještaja sa Youtube klipovima u cilju daljeg zaglupljivanja jadnih širokih narodnih masa.
Ne, senzacija nije u sedam-osam pišljivih balona bruto vrijednosti 10-ak KM, nego u tome kako Kolektivna i Pojedinačna Svijest većine Zeničana, štagod to značilo, veća misterija od vanzemaljaca, jer ispari s prvim zrakama sunca.
Umjesto pogleda u nebo, preporučujem da bacite pogled do Topčić Polja, Nemile, Orahovice i vidite da su ljudi, čijim ste sudbinama sedmicu-dvije zatrpavali Facebook sa fotkama, tužnim statusima i očajničkim Apelima I DALJE sami otkopavaju kuće, i dalje ne znaju kako će dočekati sutra pored hiljada tona pomoći, i dalje su SAMI..
Doduše, pogled u Nebo je najbolji, kad se želi ne vidjeti tuga na Zemlji.

(19.06.2014.)

Kad sam doš'o iz kafane, pita me žena: “Jesi to opet Pjanić?”
Džek'o sam joj da me pusti na miru i zapalio Lulić da se smirim. Skuhao sam si Ibričić kafe i ponudio joj, jer, ipak, nije Begović cicija. Mada, ni nama ne teče Medunjanin i mlijeko, da se razumijemo. Uz kafu smo razmišljali da pokrenemo neki biznis, otvorimo neki wellnes & Spahić centar. Treba razmišljati, nije džaba Dekart rek'o: “Misimović, dakle, postojim. Obukao sam Pape i rekao da Sušić veš unese sa štrika. Ibišević kako ja rekoh. Vranješ odnio šalu. Nesreća se uvijek Šunjić iza ugla. Salihović joj svu istinu u lice. Ni Hodžićev mi zapis ne pomože. Hajrović sam razvod. Višća nemam problema. Kupio sam Kolašinac.

10550947_10204057572940525_544589252894780318_n(17.06.2014.)

S obzirom da smo u “ekskluzivnom”, “jedinstvenom”, “specijalnom”, “višesatnom”, “HD” programu državnog emitera imali priliku vidjeti oko četiri sekunde SVEČANOG OTVARANJA SVJETSKOG PRVENSTVA U NOGOMETU, nadam se da će barem stići da se uključe na vrijeme u prvu i naredne utakmice! NE MOGU DA VJERUJEM da otvaranje nisu prenosili… ufff, krenuli su “kako treba”… (Zadnji put kad su prenosili utakmicu Reprezentacije BIH kasnili su na himnu i pola minute utakmice)

(12.06.2014.)

Rekoh ja još prvog dana (15.05.)… pogrešne je voda napala…. Oni koje voda treba odnijeti rade u par zgrada od Marijin dvora do Baščaršije, a žive u vilama napravljenim od naših para….
A danas, danas mislim da je voda ipak udarila gdje treba… pa mi smo im dopustili da nas stave na listu sa Sjevernom Korejom i Iranom, a ne sa Belgijom, Katarom, Malezijom ili Danskom.
Bravo političari, da Bog da vam treba novca za lijeka, a MONEYVAL vam ne dao transakciju, provjeravajući vas ko zadnju šugu terorističku.

(01.06.2014.)

Završavamo i zatvaramo krug.
Hidroelektrana uzvodno i hidroelektrana nizvodno od grada.
Regionalna deponija iznad grada.
Termoelektrana usred grada.
Spalionica otpada u južnom dijelu.
Fabrika asfalta na sjevernom ulazu…
Koksara između fabrike asfalta i Termoelektrane.
Tu negdje i Visoka peć.
Nek oproste oni koje zaboravih. Ah da, ….
Onkologija na brdu, a odmah tu negdje i gradsko groblje.
IMAMO TIM ZA ZENICU!

(30.05.2014.)

Ne znam koja vijest je gora, više “smrdi”… ova da se aktivirao jedini vulkan na Balkanu ili ova koliko se stranaka i nezavisnih kandidata namjerava kandidovati za oktobarske izbore. Vuče na kataklizmu u oba slučaja.

(29.05.2014.)

Načelnik beogradske policije Veselin Milić izjavio je danas da su zbog širenja panike tokom poplava podignute krivične prijave protiv tri osobe, jer su preko društvenih mreža objavljivale lažne podatke o broju nastradalih u poplavama.
TAKO TO RADE U UREĐENIM DRŽAVAMA… kod nas možete objavljivati lažne informacije, već demantovane neistine, možete otići čak i dalje, umjesto samo na Facebooku napraviti i tzv. “medij” koji će često služiti za izazivanje opće opasnosti, širenje lažnih uzbuna, davanje komičnih lažnjaka….. i dovoljno je samo da znate lokalnog stranačkog vožda koji će zaustaviti i one rijetke krivične prijave protiv vas… znaš nas, j..o ti nas..

(28.05.2014.)

Ako želimo primjer pozitivan u Evropi, to je Švicarska, koja ima četiri jezičke skupine i u kojoj i Retroromani, najmanja jezička skupina ima pravo biti informirana na svom jeziku. I u toj državi niko ne postavlja pitanje finansijske opravdanosti jer većinska jezička skupina, njemačka, subvencionira i kanale manjinskih skupina – kazao je danas Božo Ljubić. Čekaj malo…dvije su mi nepoznanice.. otkad je naš “život Švicarska” i drugo bitnije, otkad je uvođenje “kanala na hrvatskom” – zadovoljavanje prava NACIONALNE MANJINE?? Izgleda ova belaj-voda nije odnijela sav hamelj u septičke jame… nadam se da me “ljubići” razumiju, da ne treba prevoditi na hrvatski..

(27.05.2014.)

Ljudi iz Prnjavora spremali obroke Maglajlijama. Ljudi iz Gradačca ugostili ljude iz Šamca. Dobojlije se zahvaljuju Tešnjacima. Sad su na terenu ljudi. A kad dođe oktobar, opet se dijelite na H, S i B. Glasajte za one koji vas dijele, a ne spajaju. I onda se čudite šta nas je zadesilo.

1901803_10203592807961691_2906695064673712834_n(22.05.2014.)

Radujem se što sam danas odlaskom na teren propustio “šokantne snimke” kako policija tuče u Maglaju “gladne građane”.
Narode, dovoljno ste sjebani u mozak da se već dijelite politički, ko da vas ovaj belaj nije opametio. Još trebate vjerovati dokumentovanim kriminalcima i hoštaplerima, a ne policajcima koji su prvi, uz raftere i vojsku, spašavali vaše guzice iz vode.
Svakog dana gledam dezinformacije od “pukla brana”, “kriju pomoć”, “preusmjeravaju vodu”… zar više niste shvatili da vam LOPOVI bacaju koske da se glođete oko banalosti, dok vas kradu sistemski?
Iskreno, da sam na mjestu ovih policajaca, pucao bih bez upozorenja. VANREDNO STANJE dozvoljava vanredne mjere. U Hrvatskoj, RS i Srbiji zatvaraju područje, hapse sve redom, odnose vezane, a kod nas dijelite video gdje pljujete po policajcima, koji su intervenisali prema proklamovanom junaku Crne hronike.
Svima koji su se na snimku stavili na stranu “gladnog građanina” ne želeći barem provjere o kome i čemu se ZAISTA radi, želim u najmanju ruku da im kćerka izlazi sa, a sin prima “bijelo” od junaka stranica Crne hronike.

(20.05.2014.)

Iako ovo tvrdim možda prerano, preuranjeno, ali vjerujem da će neka podrobnija analiza pokazati ispravnost moje tvrdnje: Upravo ignorisanje medija i politike u RS da informišu svoje stanovništvo o poplavama u Federaciji, kao da drugi entitet ne postoji, doveo je do pojačane kataklizme nizvodno, na Bosni i Savi. Nekoliko poznanika iz sjevernih dijelova RS i BIH kažu da nisu imali pojma o razmjerama stradanja dok njih nije pogodio isti talas. Pogledajte samo interaktivne karte stradanja na medijima u RS – Trebinje, pa prazno, pa Doboj… e iz tog “praznog” dijela BIH je voda uništila Doboj, nizvodno. Poznavajući naš, generalno naš narod, mislim da mnogima i pored svega proživljenog neće doći iz g..e u glavu… Samo ponašanje tipa M. D. (gadi mi se što moram spominjati uopće imena političara) danas, nervozno, ljutito što ga se bilo šta pita, pokazuje da sam u pravu. Uz sve to, dodatno je nervozan jer mu u Bijeljini i Doboju već prigovaraju da je vlast u RS najmanje pomogla dijelove u kojima je njegova stranka poražena. Pamti narode, pa vrati.

(18.05.2014.)

Stigla ekipa od dvadesetak stručnih ljudi sa čamcima iz Luksemburga. Eto, pa sljedeći put se šprdajte sa “državicama”. I treba dobro slušati i pamtiti, odakle dolaze ljudi i pomoć Njemačka, Austrija, Japan, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska…

(17.05.2014.)

Daljinski u ruci 21-22h … Sulejman Veličanstveni, Bingo, ZMBT uživo, U posjeti KUD i harmonikašima. Pjesma, igra, kolo…To su televizije u Federaciji. Vanredni program već 16 sati, RTRS, BN, RTS, B92, Pink, to su televizije u RS i Srbiji… I onda jedan kreten danas kaže “ekskluzivno samo smo mi ušli i bili ovdje”, a plaću prima od nas i još ga vozi džip i čamac specijalaca, koji je u tom trenu potrebniji Maglaju, Nemili… Užas. Ali, sve će ovo proći i opet ćete vi njima slat sms-ove, zvat i govoriti da su “najbolji”. Nema naroda sa kraćim pamćenjem od nas. Nije sve u pola sata dnevnika i ekskluzivnom javljanju. Svaka čast svim kolegama koji su danas gazali po blatu i potocima širom BIH, ali su televizije generalno pale na ispitu. Zato i jesu “šokirani kataklizmom” koju vide uživo kad misle da je BIH od Dobrinje do Bentbaše. Ako budu imali obraza, pregledaće tuđe i svoje snimke i crveniti se kako su oni loše, a ovi dobro pratili vanrednu situaciju u državi…

(16.05.2014.)

Razmišljam da nešto “javno” napišem, ali pošto su dežurni prepisivači danas 2-3 puta morali ostavljati svoje poslove ispijanja kafa po gradu, da se bave prepisivanjem, kontam možda ih i poštedim večeras.
Onaj glupi osjećaj kad dijeliš Planetu sa idiotom koji ni Apel za pomoć u dvije rečenice ne zna napisati, a da ne prepiše.

(13.05.2014.)
1544348_10202873028127645_1968615312_nFinale DRŽAVNOG Kupa. Jednom (sa revanšom, dvaput) u godini!
DRŽAVNA televizija kasni s prijenosom bez ijednog normalnog razloga,
čak ni reklame nisu razlog, i to propuste intoniranje DRŽAVNE himne.
propuste početak utakmice. Slično urade i sa reprezentacijom.
I onda se čude kad privatna televizija kojoj građani NE PLAĆAJU pretplatu
OTKUPI prijenos, uradi intro, snimi reportaže, uradi najave, atmosferu…
Uz to DRŽAVNA televizija postavi komentatora koji očigledno NAVIJA
za jedan od dva tima. STRAŠNO, ŽALOSNO, NEPROFESIONALNO.
Jedan veliki FUJ.

(07.05.2014.)

Znam da će mi zamjeriti prijatelji i poznanici koji rade u obrazovanju, ali ovo moram reći “naglas”:
Kad učitelju, nastavniku ili profesoru kažete da ima zimski i ljetni raspust, a ne samo 20ak dana Godišnjeg, oni vam pričaju o tome da nemaju odmora, da rade nastavne programe (prepisuju ih desetljećima sa sitnim ispravkama), da dok se drugi kupaju ili su na raspustima, oni dolaze u škole (zaključane, ali ko zna kuda ulaze)…
OK, recimo da je to tako. Ipak, ja ni danas ne kontam kako je prije posljednjeg rata zimski raspust bio 4 sedmice, a ljetni 3 mjeseca (u junu se rijetko dan ili dva išli). Sad su djeci uzeli pola januara, pola juna..a broj sedmica navodno nisu povećali-zato se ne ide za Dan nastavnika, Dan škole, Dan pedagoga, Dan ovog, onog..
E sad-pređimo na stvar: AKO JE ZAISTA tako da oni ljeto i zimu provode na poslu, PREDLAŽEM SINDIKATU OBRAZOVANJA da štrajk ne počinje 18.maja i tako sj**e djeci i ono raspusta što im je ostalo, nego 18.juna, pa 10300326_10203556841062541_332613940223943636_nštrajkuju i bore se za svoje dok su djeca kućama, a ne koriste našu djecu kao instrument za dobijanje svojih (recimo, opravdanih) ciljeva.
Ovako će oni da bi do 30.juna dobili regres za 2014. (koji većina građana BIH viđa samo na Dnevniku) držati djecu kao taoce u školama, a onda se šatro dogovoriti sa vlastima, jer ovima to treba pred izbore u oktobru. Lijepo vi završite, dajte svjedočanstva djeci, a onda štrajkujte ko radnici Krivaje, SODASO, Borca, 21.decembra KOJI NEMAJU ČIME UCJENJIVAT DRŽAVU…
Na kraju: čitam zahtjeve sindikata: posljednji i uzgred spomenut je “više novca za obrazovnu infrastrukturu”. Pa što i bi? Lakše je reći “djeco, ponesite sutra 1 KM da vam iskopiramo za kontrolne…”, “dajte po 5 KM za zavjesu i kasetofon”….
U obrazovnom sistemu u kojem djeca objektivno mogu vrlo malo naučiti, te porodicama koje se bave pukim preživljavanjem, zaboravljajući da se kultura i nekultura “iz kuće iznose”, ničemu se dobrom ne možemo nadati…
Ipak, najgore od svega jeste da se DJECA KORISTE KAO ŠTIT za svoje interese, pa se prijeti “neizdavanjem svjedočanstava ako Vlada ne poveća plaće”…
Jedno veliko privatno, personalno FUJ za stav sindikalaca.

(29.04.2014.)

O njima mogu govoriti da su ovakvi, onakvi. Među njima ima korupcije, mita, nerada, političkih igara njihovih šefova. Ima svega. Kao i u narodu iz kojeg dolaze. Ipak, jednu stvar svako razuman im mora priznati – rade jedan od najtežih poslova sa svakakvom fukarom, slabo su plaćeni za to što rade i VEĆINA NJIH, ogromna većina, radi ovaj posao pošteno za crkavicu. Neko će reći da im je to posao i da im se ne treba zahvaljivati. Ipak, ovdje i sada, u ovakvoj BIH vijest je i da neko radi svoj posao, jer obično većina ne radi svoj posao, a gura nos i komentira tuđi. Čestitke policajcima Policijske uprave Zenica iz noćne smjene!

(11.04.2014.)

Čitam kako danas jednog čovjeka kvalifikuju isključivo njegovim porijeklom, i to uz opasku “šta ga moram znati, znam odakle je rodom”. U normalnoj zemlji kakva nažalost još nismo, bilo kakvo dijeljenje, a kamoli vrijeđanje na rasnoj, vjerskoj, političkoj, rodnoj, seksualnoj, geografskoj osnovi automatski povlači tužbu, presudu i kaznu.
Proglasiti nekoga nečim, bilo čim, bez poznavanja osobe (pa i u zemlji bez normalnih zakona) odlika je primitivaca najniže vrste. Zato i jesmo tu gdje jesmo, jer neki FB junaci koji ne znaju sastaviti rečenicu bez pravopisnih i drugih grešaka uzimaju sebi za pravo da cijene ljude i kvalifikuju ih teškim optužbama.
Napisati nekome da je lopov, znači samo jedno – ili imate dokaze, a ne predajete ih nadležnim – to je krivično djelo PRIKRIVANJE. Ako pak nemate dokaze, onda je to djelo KLEVETE.
Na sreću, zakon je došao već blizu, pa se takvi počinju kažnjavati u zemljama sve bliže BIH. Radujem se danu kad će hapsiti anonimne “heroje” zbog uvreda, prijetnji i laži preko interneta. Napisati za nekoga da je lopov, seljak, ovo, ono, a uopće ne znati lično čovjeka ili imati dokaz o tome govori sve o vama, a ne njemu.
Seljaci, Babinjci, došljaci, Sandžaklije, pederi, u Sarajevu Zeničani, u Zenici Jajčani. U Bosni dijaspora, u Sarajevu svi koji su dalje od “gume koja gori”… svi ti ljudi su vam KRIVI samo zato što su uspješniji od vas. Svi oni su postigli nešto što vi niste, pa je jedini način da im se “osvetite” tako da ćete, po mogućnosti iza lažnog profila i bez vlastite fotografije, napisati da su ……… To ustvari govori samo i isključivo o vama primitivcima, a ne ljudima koji su krivi, jer su bolji.
Pa sad i dalje mrzite Žepčake, Jajčane, Babinjce, seljake, pedere, Sandžaklije, Šiptare, Srbe, Hrvate, balije, sve čijim mamama vodenjak nije puk'o na Pišću i Odmutu… Mrzite, jer jedino to znate raditi. A oni će i dalje biti uspješniji od vas, jer svoje vrijeme troše u građenju sebe i ovog grada, a ne ispijanju kafa sa jedinom temom “što nam uzeše grad”.

(09.04.2014.)

Više ne molim, sad tražim od nadležnih da uvedu TEST, ISPIT ko i pod kojim uvjetima se može zaposliti u profesiji koju ja obavljam. TRAŽIM i da se uvede standard šta sve početnik treba proći, koliko cipela istrošiti po pijacama, saobraćajkama, brdima i nedođijama prije nego sebe unaprijedi u časnu riječ NOVINAR.
Tražim i da se provede elementarni test inteligencije i zabrani ili ograniči kretanje i korištenje komunikacionih sredstava osobama opasnim po okolinu.
ZNAM da to neću nikada dobiti, ali moje je da NE ĆUTIM!
Po cijenu da se posvađam sa većinom kolega, jer neću navesti IMENA samo zato što te PROFESIONALNE SPODOBE ne zaslužuju da ispišem njihovo ime, tražim i da se zabrani korištenje modernih tehnologija poput blogova, portala, FB stranica u cilju stvaranja “medija”.
Spavaonica zvana Zenica ima više “medija” nego Sarajevo. Za sve one koji ĆUTE I TRPE ovo što rade od novinarske profesije razne neprilike gore od najavljenih zemljotresa, jedino mogu citirati pastora Martina Niemollera:
Prvo su došli po komuniste, a ja se nisam pobunio,jer nisam bio komunista.
Zatim su došli po Jevreje, a ja se nisam pobunio,jer nisam bio Jevrejin.
Zatim su došli po katolike, a ja se nisam pobunio,jer ja sam bio protestant.
Zatim su došli po mene, a tada više nikoga nije bilo da se zauzme za mene.

(08.04.2014.)

U protekle dvije decenije nisam plaho putovao. Prag, Istanbul, Kušadasi, Zagreb, Jadran. Želim da izrazim javno divljenje svim onima koji to čine češće, ne zbog samog čina putovanja, to određuje sudbina i posao kojim se bave.
Moje divljenje je okrenuto spram tog savladavanja kulturološkog i svakog drugog šoka kojeg doživiš kad se vratiš u “ovo ovdje, naše, najdraže”. I da se razumijemo, ne mislim da me je lako impresionirati. Zgrade, infrastruktura i sl. Pa ni ljudi.
Ono što me impresionira jeste “normalan život”. Ljudi koji staju na “zebrama”, psi na vezicama u tramvajima ili prodavnicama od kojih ne strahujete da će vas napasti, smeće koje je tamo gdje treba biti, u kantama. Zemljište koje je uzorano, obrađeno, cvijetnjaci i red. Red, disciplina i normalan život. Dio su samo onoga što mi ovdje nemamo. I onda se vratite, sruči se sve na vas, sve ono čega ste se na dan, dva, pet, odrekli nakratko. Ma hajde, nema veze. Vratiti se u kolotečinu i nadati se da će biti bolje. A znamo da je samo problem u – ljudima.

(07.04.2014.)

Sad svi ovi kvazi-likovi što se šprdaju sa boravkom Angeline Jolie u Srebrenici i Zenici, neka uključe ono malo mozga i neka skontaju dvije stvari:
1. istovremeno se šprdaju sa razlozima njenog dolaska: hiljadama ubijenih i desetinama hiljada silovanih i zlostavljanih žena, sestara, majki, kćerki.. I još bitnije, najbitnije:
2. ta žena ima toliko svega, a opet je zapucala u Potočare i Krivače. A jeste li vi ikad išta uradili i za jednu žrtvu rata, makar otišli i poklonili se u Potočarima?
Ta žena troši, između ostalog, svoje vrijeme i pare da pomogne vašim sunarotkinjama, dok vaši političari, uzori, idoli čijim zastavama mašete, koji troše vaš novac, nisu nikad otišli u Krivače i te žrtve pitali – kako im mogu pomoći? Prema tome, “lajk” Angelini, a “hejt” papcima malograđanskim…

1925324_10203221981171253_282936000_n(28.03.2014.)

Kontam već mjesecima kako postoje “kolege” koje svaku izgovorenu riječ, frazu, rečenicu, bezočno kopiraju (zlo)upotrebljavaju, nekad radi “đonjenja”, a nekad radi “uvlačenja” voždovima na različitim nivoima.
Nedavno sam “nasadio” jednog podvalivši izmišljenu vijest, trebalo je jadniku četiri minute da je prenese kao svoju, prije nego sam je ja obrisao.
Danas sam se poigrao sa zarezima, tačkama-zarezima i sl. budalaštinama, upoznao sa “prepravkom” tri osobe koje se međusobno ne znaju i svi smo se nasmijali prepisivačima iz poznate zeničke škole – tuđe je slađe.
Fakat su “pretplaćeni” da kradu tuđe i još izgovore čudesnu riječ “kolega”. valjda i ovo sad čitaju među prvima.
Vidim, nisu se opametili i izvukli pravi zaključak – preostaje da objavim recept sa nekom smrtonosnom kombinacijom, pa valjda kad otruju sebe ili druge možda “dođu pameti”. Ne vidim blaži oblik “otriježnjenja”.
Ljudi moji, novinarstvo se uči na ulici, pijaci, crnoj hronici, na cesti.,…. ne za tastaturom i uz pomoć “following” FB opcija..

(24.03.2014.)

Do sada sam sumnjao, ali sad sam siguran. Ovaj naš narod je toliko ZATUPLJEN da za to zaista više nije ni potrebna neka nezavisna stručna ekspertiza!
Ljudi kao zombiji ponavljaju dvije-tri floskule koje su im implantirale njihove stranačko vjerske vođe, pa čak ni jebenu prostu rečenicu ne mogu iz svoje glave reći, da to ne bude eho poganščine ranije izrečenog nekog velikog ili malog liderčića, izetbegovića, lagumdžije, čovića,…
I koja mržnja, onaj nizak, onaj crn, onaj nije domaći, odakle mu onoliko, pa narode glupi dok ti citiraš vođe, oni te j..u i oplođavaju tvoj novac. Tvoj valja, tuđi ne valja, tvoj je ispravan, tuđi je krivi… a ustvari…jedina istina je ona iz “Briona” Dubioze kolektiv…. …Zasviraj harmoniku, razvezimo kravate, za narod ćemo lako, ko im jebe mater…Politika je kurva…Ubila je bomba. Džaba svi smo isti…Svi smo ista govna!

1526997_10202796800101992_1065986689_n(22.03.2014.)

Direktor Službe za poslove sa stranicama Dragan Mektić je službeno kritikovan od strane određenih (još uvijek neidentifikovanih) bh. političara što nije deportovao iz BiH glumca Radeta Šerbedžiju samo zato što je javno podržao proteste. Ne znam da li da plačem ili se smijem ovoj državi. Nakon što smo istjerali filmsku ekipu Angeline Jolie, sad smo još trebali najuriti i Šerbedžiju koji je došao u Zenicu na godišnjicu Bosansko Narodno Pozorište Zenica

(12.03.2014.)

Nakon gotovo dvije decenije slučajno naletih na LOTO na domaćoj TV… kraj emisije, ne igram, pa me ne zanima, ali od sad ću redovno gledati smile emoticon Voditeljica najavljuje Jack Pot za naredno kolo od 1, 4 miliona KM, ispod na ekranu druga cifra koja ubrzo nestaje s ekrana, voditeljica sva zbunjena, kaže – evo čekamo iznos, iznosa nema, obraća se “stručnoj komisiji”, ustaje čovjek, ni kriv ni dužan, promrmlja nešto 600tinjak hiljada KM, plus nešto još oko 300 hiljada.. kaže voditeljica – eto da biste znali JackPot trebate biti dobri iz matematike, dakle Jackpot je OKO 900tinjak hiljada, ide odjavna špica.. čekajte nastavak… pa uzbudljivije i neizvjesnije nego većina utakmica…

(04.03.2014.)

Titlovani (titlani) prijevod sa srpskog na hrvatski (by kitchen24, upravo):
super-odlično,
da vidimo-pogledajmo,
fine su-super su,
super je-odlično je,
naribaćemo-naribat ćemo,
možemo ga-hoćemo ga,
najbitnije-najvažnije,
market-trgovina,
lazanje-kore,
pleh-lim,
prerežemo-izrežemo,
posljednji-zadnji, ide,
ide parmezan – slijedi parmezan,
da se zapeće – će se zapeći,
stepeni-celzija,
policu-rešetku,
gledam sa uživanjem – gledam s užitkom,
budite sa mnom-ostanite sa mnom,
braon šećer-smeđi šećer,
kesica-vrećica,
trake-trakice,
da se vide šare-da se vide linije,
O LJUDSKA GLUPOSTI….

1982103_10203116044162894_115290041_n(03.03.2014.)

zatvori gubicu nije vrijedna zanata
istresi gorčinu do kraja
na strateškim mjestima njihovi ljudi
lutke od krvi bez trunke ideje
ubice na cesti
loša noć bježim iz grada
oni dolaze
kurvini sinovi

(22.02.2014.)

Jedva čekam da naši vrli meteorolozi ponovno kažu da je “prosjek temperatura i ove zime bio uokviru višegodišnjih izmjerenih vrijednosti”. Koliko me pamćenje služi, a vjerujem da služi, ja se ne sjećam januara i februara u kojima ste hodali u majicama bez jakni vani, u kojima se bašte skoro nisu ni zatvarale, u kojima je redovno cvijetalo cvijeće vijesnik proljeća.. 16.02.Sanski Most, 23*C.

(16.02.2014.)

Na novinarsko pitanje da li je policija trebala djelovati tokom protesta, Mehmedović je odgovorio da se policija nije trebala da sukobljava s građanima, ali “nije trebalo ni ostaviti policiju da se bilo ko iživljava nad tim policajcima“.
– I to su živi ljudi, i to su građani Bosne i Hercegovine – dodao je JEDINI (bivši) ministar policije koji je u poslijeratnoj istoriji BIH poslao policiju na rudare.
Sad me fakat interesuje, nevezano za stranke, opredjeljenja, stavove, jel narod fakat toliko GLUP, zaboravan, toliko bijedan, da nasjeda na ovakve gluposti. ZAISTA, ISKRENO ZAISTA SAM IMAO bolje mišljenje o našim ljudima.

(13.02.2014.)

Jedna država, 2 entiteta, 3 predsjednika, 10 kantona, 14 vlada,
183 ministarstva, 85 politickih partija, 50 borackih udruzenja, 13 sindikata, 3 policije, 3 akademije nauka, 2 penziona fonda, 3 obrazovna sistema, 3 telekoma, 3 elektroprivrede, 550 000 nezaposlenih, 75% siromašnih…
Ako vam je dobro… onda ništa

1660364_10203078864313421_1139543150_n(11.02.2014.)

Čitam kako neki poluidioti večeras pozivaju da se otme svaki mobitel ili uredjaj koji snima demonstrante, jer eto kao privodjeni su zbog toga. Jos lik kaze – mi hocemo da bijemo policiju, a vi nas snimate.
E idioti, a i svi vi/mi normalni koji zelite nesto rijesiti ovim opravdanim buntom, neka slucajno neki idiot dodirne nekog mog kolegu, ja cu ih licno pozvat na bojkot događaja do daljnjeg. Jučer govorite Bojkot BH medija, a samo vam BH mediji i izvještavaju, ne vidjeh Index, T portal i sl.prenosioce naših vijesti na bulevaru ovih dana. Oni uzmu našu vijest, a vi njih hvalite, a nas napadate.
Danas, kad smo prenijeli kako su “ubačeni likovi” provocirali incident, valjamo. Vjerujem da 99 posto, nas normalnih, ne želi s..nje, pa prema tome i malo upozorenje. Štagod dobro ili loše mislili, slagali se ili ne sa PRENOSIOCIMA INFORMACIJA, svaki naredni napad na naše kolege smatraću napadom na sebe (vjerujem i obratno) i onda primjereno se i ponašati. Dovoljno vas j..u u mozak razni politički ublehaši, nemojte bespotrebno izgubiti podršku medija. Ko je pošten, ko ima poštenu namjeru, ne treba mu ni kapuljača, ni čarapa, a ne smeta mu ni kamera.
UOSTALOM, policija ima toliko bolje kamere, aparate, toliko informatora i insajdera medju vama samim, da je smiješno da će nekog prepoznavat na osnovu naših fotografije.
JOŠ JEDNOM, ruke dalje od ionako obezvrijeđenih ljudi koji rade za svoju porodicu. MEDIJI SU JEDINI koji su od četvrtka sa vama konstantno, od početka do kraja, pa nemojte dopustiti da i to izgubite u svojoj/našoj pravdenoj borbi. Nemojte da jedan uradi ono što vas hiljadu ne želi.

(11.02.2014.)

Pročitah jedan zanimljiv status, pa ću u tom kontekstu napisati njegovu modifikaciju vezano za moju profesiju ovdje:
Ko god napiše nešto etiketirajući medije, proziva moje kolege i njih obilježava kao potencijalne mete budalama samo zato da bi ugušio glas istine i prenosioce onog što se događa, a ne što bi jedni ili drugi željeli vidjeti, neka me poštedi truda i sam se izbriše sa liste mojih prijatelja!

(09.02.2014.)

BIH ne treba jednog umjesto tri predsjednika, ne treba jednu umjesto 12 vlada, BIH treba (jednog) GRADONAČELNIKA, jer sa 3, 8 miliona stanovnika u normalnim okolnostima bi to bilo dovoljno za jedan srednje-veći razvijen grad sastavljen od općina – u svijetu.

(09.02.2014.)

Prvo dezinformacija da je starica pretučena u demonstracijama, u bolnici umrla. Onda dezinformacija da su Aldinu, vođi demonstracija, polomili noge i zato ga ne puštaju iz pritvora. Rezultat toga, masa sa nekontrolisanim pojedincima koji naprave pljačke radnji i nažalost – potvrđena informacija – da se ljekari bore za život jednom policajcu. I eto, pobjeđuju oni kojima nije ni do radnika, ni do prava, ni do studenata, RVI; porodilja. Valjda sutra bude više pameti, jer smisao protesta protiv nekog je da mu pokažeš da ONI nisu kao mi. da nisu NAŠI PREDSTAVNICI. Ovako, ne valja.
UPDATE-STATUSA sat i po kasnije… – šta sam napisao – to i bi – pazi ovo – jedan kvazi portal se pozvao na drugi kvazi portal iz Bihaća kako im je stigla vijest iz sindikata policije da će policija ZDK sutra napasti s demonstrantima na vlade… nemojte nasjedati na dezinfomacije… imate 2, 5, 10 općepoznatih medija, portala, novina, televizija, pročitate nešto i ako ozbiljni dugogodišnji mediji objavljuju – ok je…

1925237_10203016676198757_2083029792_n(06.02.2014.)

drugi kontekst – isti smisao – Đ.B. –
To nisu krivci primitivci
sto su pokupili mast
korov nikne digod stigne,
ma svaka njima cast
Krivi smo mi
Otkud svi ti paraziti
sto su nam zagustili
nemoj stari moj,
krivi smo mi
sto smo ih pustili

(06.02.2014.)

Nema nama napretka, nema hajra zemlji u kojoj vijest naslova “Pogledajte kako su mu ispale jabuke” (banalan primjer, da ne upotrebljavam vulgarnije) pročita pedeset puta više nego vijest “Pogledajte koji momci su napravili najbolji film i putuju u London” (opet banalan istinit, današnji primjer).
Zlo, zlo, zavist, mržnja, jad i bijeda, dabogda komšiji crkla krava, ne raduj se uspjehu drugog, jer je to dokaz tvog neuspjeha. Fuj mi, plemenski, kolektivno, balkanski primitivno.
Više su puta dezeni gaćica prosječne turbo folkerice ili selfie fotke lokalne sponzoruše komentirani ili dijeljeni među “intelektualnom masom” naših gradova nego svi uspjesi naših muzičara, slikara, književnika, reditelja…
Propasti nećemo, spasa nam nema.

(04.02.2014.)

Bez namjere da me ovi “modernih shvatanja” proglase neprijateljem jednakosti, prava vako nako…
Jedna stvar mi je nejasna – BiH u procesu evropskih integracija mora potpuno poštivati ljudska prava LGBT osoba što podrazumijeva i mogućnost javnog izražavanja drugačije seksualne orijentacije –
PITANJE GLASI – imaju li i oni koji imaju “DRUGAČIJU OD DRUGAČIJE” seksualnu orjentaciju (dakle, onu MŽ standardnu, neko će reći konzervativnu) pravo na njeno javno ispoljavanje???
Šta da neko napravi “paradu” promoviranja svoje seksualne orjentacije, da li bi automatski bio zatvoren kao *******.
Da smirim one koji bi sad krenuli u glupe priče o jednakopravnosti – smatram da je moja, tvoja, vaša, bilo čija sekusalna orjentacija njegova/njena lična privatna stvar, baš kao i vjersko ubjeđenje. Javno promoviranje, PARADA nečega je ustvari SKRETANJE PAŽNJE NA, a to nema veze ni sa jednakopravnošću, ni pravima…

(01.02.2014.)

Da se Adolf Hitler imao priliku obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, vjerovatno bi se većinom glasova utvrdilo da je povrijeđeno njegovo pravo “primjene blaže kazne”, jer mu je suđeno po aktuelnim zakonima za stravične ratne zločine, a ne zakonu Njemačke prije Drugog svjetskog rata.
Jedino što čovjek može poželjeti jeste da svaki strani sudija koji u takvim slučajevima ne uzme u obzir da je BIH bila napadnuta i da u prijeratnim SFRJ zakonima nije ni bilo GENOCIDA, u svojoj zemlji bude imao priliku da bira između aktuelnog i “blažeg” zakona.

1618501_10203010705929504_934483821_n(24.01.2014.)

Proteklih dana na slučajevima “tenis u Australiji”, “oružje u Švedskoj” i sličnim, još jednom se pokazala sva dvoličnost i perverzna negativna opsesija naših komšija/susjeda da uzimaju (i odbacuju) sve što im se (ne) svidi…..
Tako je Ivan Dodig Hrvat kad pobjeđuje, a Hercegovac kad gubi, dileri oružjem su Bosanci iz Banja Luke, a ne Srbi iz RS.
Za ove zapadno/istočno ako pobjeđuje onda je Hrvat/Srbin, a ako gubi onda je Bosanac/Hercegovac. Nije bitno jel Mato, Đuro, Stevo ili Mujo, ako je ned'o Bog silovatelj – onda je bosanski nasilnik….
Neki dan, tekst uz tekst, na istoj web stranici u Dalmaciji: Razbojnici iz Bosne (Čitluk) krali u hotelu… i …. međunarodni uspjeh liječnika Hrvata (inače, iz Tuzle) ..

(19.01.2014.)

Hajdemo ovako: 1. ne znam (odvojeno), 2. neću (spojeno), 3. Zeničani, Zeničanke i zeničko, (veliko i malo slovo na pravom mjestu, ), 4. poslije riječi ide znak interpukcije, pa razmaknica, pa sljedeća riječ, npr. : Zeničani su, jutros, rekli da neće, uprkos svemu…. 5. večeras, a ne većeras, ………. mislim da je dosta za večeras… nije teško zapamtiti, jest da je daleko bila osnovna škola.. Bez uvrede, ali meni je drago kad mi neko kaže da griješim, trudim se ne ponoviti… Ne mogu shvatiti da ljudi koriste internet, čitaju novine, gledaju TV, a uporno dokazuju da su elementarno nepismeni…

(10.01.2014.)

Ove godine za zimski raspust ne planiram ići u Garmiš. Lani nisam planirao ići u Insbruk. Čisto da malo promjenim.

(05.01.2014.)

U nepunih prvih 48 sati pročitao sam toliko gluposti napisanih od indivuda koje bezuspješno pokušavaju da se bave ovim poslom, da mi je dovoljno za 2014. Bože, nemoj im više opraštati, jer su ubijeđeni da znaju šta rade.

1013781_10202937615982301_2064152883_n(02.01.2014.)

Kad poskupe cigarete, to vam je rebalans cijena, kad dignu cijene pretplate i impulsa za telefon to je harmonizacija sa EU standardima… kad prešute da je svugdje pojeftinilo gorivo, to vam je praćenje rafinerijskih cijena, kad vas vuku za nos 365 dana, to je iznalaženje optimalnih rješenja… SRETNA IM NOVA GODINA, A I NAMA SA NJIMA… Jer da nas nema ovakvih kakvi jesmo, nikakvih, ne bi ni oni mogli biti to što jesu i raditi nam to što rade. Zato vam želim manje FB herojstva, više istinskog revolta, ko zna, možda i bude nekad nešto od nas.

(01.01.2014.)