Lakšmi Nivas Mital

Objavljeno avgusta 2004. 

Lakšmi Nivas Mital, vlasnik LNM Holdinga (kasnije ArcelorMittal grupacije)

Uložićemo i više od dogovorenog

BH Steel je prosperitetna kompanija, kaže Mital

Mital: Indijski milijarder (lnmital1, lnmital2)

Razgovarao: Adnan DŽONLIĆ

lnmit01Vlasnik LNM Holdinga Lakšmi Nivas Mital je u BiH doputovao vlastitim avionom, baš kao što putuje i u trinaest država u kojim njegova kompanija ima željezare, od Azije i Afrike, do Južne Amerike i Evrope. Ljubazno se odazvao da odgovori na nekoliko pitanja “Dnevnog avaza”.

Koliki je LNM i šta će BH Steel, koji je Vaše vlasništvo otprije nekoliko minuta, biti uokviru te korporacije?

– LNM je proizveo 44 miliona tona čelika u trinaest država gdje imamo željezare i zaradio milijardu eura u prošloj godini. BH Steel će, kad oživi integrirana proizvodnja čelika, proizvoditi 2 do 2, 5 miliona tona čelika. Iako imam saradnike sa konkretnim pokazateljima, mogu reći da ćemo u zeničku Regiju uložiti direktno 280 miliona američkih dolara, mada imamo planove koji obuhvataju 450 miliona dolara, zavisno od razvoja situacije u narednih deset godina. Prve tri godine su ključne za razvoj. BH Steel je prosperitetna kompanija i da ne zvuči neskromno, LNM je oživljavao i željezare u znatno težem stanju.

 Javnost uveliko špekuliše o novom menadžmentu i sjedištu kompanije.

– Poznato vam je da je LNM vlasnik i rudnika Ljubija. Sjedište BH Steela će biti ovdje, a njen direktor gospodin Seid Kapetanović. Ne može stranac biti bolji od vašeg stručnjaka. Svako će imati priliku da se pokaže na djelu u novoj kompaniji. Baš kao i 145.000 ljudi koji direktno za LNM rade širom planete.

Među interesantnim podacima nam se čini da ste se za BH Steel “borili” sa rođenim bratom Pramodom, vlasnikom ISPAT-a? Je li bilo dogovora? Je li Vam čestitao na pobjedi?

– Da se razumijemo. LNM i ISPAT nemaju nijedan zajednički cilj, uposlenika, nijedan zajednički pogon. Mi se ne dogovaramo oko posla, uopće na tu temu ne razmjenjujemo mišljenje ni podatke. Radilo se o fer tržišnoj utrci, u kojoj je mogao pobjediti bilo ko, ko ponudi bolje. LNM je angažovao vrsne stručnjake i savjetnike, ponudio bolje. Naš poslovni uspjeh i angažman je apsolutno neovisan od našeg privatnog života i porodice.

Očigledno je da LNM može i ima novca da uloži stotine miliona dolara, koliko je najavio. Ima li BH Steel budućnost na tržištu?

– BH Steel postaje dio globalnog LNM sistema nabavke sirovina i prodaje produkata. Mi obično, u svakom slučaju do sada, ulažemo više nego što smo obećali i potpisali. Naši globalni ciljevi i stanje na tržištu diktiraju da prevaziđemo sebe. Zato i rastemo i sada smo globalno najrasprostranjeniji sistem u oblasti poizvodnje čelika, a uskoro, nadam se, zajedno sa BH Steelom kao našom članicom, i prvi najvći proizvođač čelika na planeti. Imamo plan, mogućnosti, ljude i način kako to da postignemo. najveću korist od našeg dolaska osjetiće cijela Bosna i Hercegovina.

lnm-forb2
Pravci djelovanja

– BH Steel će izrasti u najveću željezaru ovog dijela Evrope. Imati će gotovo dvostruku proizvodnju u odnosu na period otprije petnaest godina. Namjeravamo da kroz kapije kompanije u oba pravca prođe dnevno više od 25.000 tona sirovina i proizvoda. Zato ćemo angažovati pojačanu bosansku željeznicu, to će iziskivati jačanje luke u hrvatskom gradu Ploče. U oblasti prerade čelika u Bosni ima priliku da radi još 15 do 20 hiljada ljudi. Uz to se “lijepe” nove banke, nove prodavnice, hoteli, globalni razvoj. Naš pravac djelovanja je da “podignemo” sistem, koji će se kasnije širiti i jačati sebe i sve oko sebe. Tako radimo svugdje, tako će biti i u BIH.

Lakšmi Nivas Mital je na naslovnim stranicama svjetskih listova četiri puta u 2004godini. Prvo je od vlasnika licence za “Formulu 1” Bernija i Slavice Eklston u Londonu kuću za 100 miliona eura. Najbogatiji Indijac na svijetu, sa preko 20 milijardi dolara kapitala, te je među osam najbogatijih Britanaca jer živi u toj državi, iako nema njihovo državljanstvo. Njegove veze i finansiranje stranke Tonija Blera bili su danima udarna vijest u toj državi. Posljednjih dana mediji širom planete špekulišu da je Mital u vjenčanje svoje kćerke uložio 50 miliona američkih dolara. Da vijesti o Mitalu sustižu jedna drugu, pobrinula se i bh. federalna vlada, koja je njegovoj firmi, LNM Group, dala prednost u odnosu na firmu njegovog mlađeg brata Pramoda (Ispat holding) u kupovini BH Steel Željezare Zenica.

Vlasnik multinacionalne korporacije LNM, što su ustvari njegovi inicijali, je rođen 15. juna 1950. godine. Deset godina prije njegovog rođenja Mitalovi počinju porodični biznis sa čelikom, što ih šesdeset četiri godine kasnije, 2004., dovodi na drugo mjesto u svjetskoj industriji čelika. Sam Lakšmi je počeo je sa kupnjom propalih ili loše upravljanih državnih željezara u Indoneziji, nastavio na Trinidadu i Tobagu, Meksiku, Venecueli, Rumuniji… Na red je došla i Bosne i Hercegovina. BH Steel Željezara, rudnik krečnjaka u Doboju, Rudnik željezne rude iz Ljubije.
kaže da mu se, u većoj i manjoj mjeri, svako ulaganje isplatilo, jer je trošio milione na analize, prije nego bi nešto kupio. Bosanskog giganta čelika odlučio je kupiti nakon što je četiri i po sata šetao kilometarskim ulicama između pogona Željezare, rekavši da je “sve mnogo bolje nego je očekivao”.