Zašto Turska?

Na početku ovogličnog obraćanja želio bih razjasniti neke stvari. U Turskoj sam u posljednjoj deceniji boravio triput službeno i triput privatno, opet, na tri različite lokacije. U tekstu koji slijedi neću preferirati određene agencije, ljude,gradove, nego ću pokušati dočarati ono što prosječan turist, putnik ne zna kad konačno odluči da „vidi dalje od ograde“.

Tekst „ZaštoTurska“ pišem na nagovor, prijedlog, molbu više poznanika i prijatelja, kojimaje bila nejasna fasciniranost zemljom na dva kontinenta i onim što ona nudi.Želim vjerovati da će imati prije svega upotrebnu ulogu, a ako nekome i praktično pomogne, biću sretan.

Prva i najveća greška koju potencijalni turist pravi jeste poređenje potpuno različitih stvari. Naime, kad kažem – turista, podrazumjevam da vaš pomjeren peškir, posteljinu neko pospremi, zamijeni, zategne. Da tanjire i čaše od stola odnesu oni koji suza to plaćeni… I da, da vam gazda ne ukloni daljinski od klime, da baš na dan Vašeg dolaska se ne pokvari bojler jednostavnim izvrtanjem osigurača, da ne morate dodatno platiti ako se odvažite da zatražite jastuk. I da ne spavate u sobi koja je devet mjeseci garaža, ostava, da ne spavate u krevetu koji je do jučer bio vlasništvo sina gazde. Dakle, hotel, smještaj, odmor.

Ukoliko dio čitalaca misli da treba da odustane, jer dalja priča za njih „preskupa i nedostižna“ mogu zaista prestati čitati i živjeti do kraja svog nesretnog života u zabludi. Međutim, ljetovanje u inostranstvu moguće je realizovati sa godišnjim smanjenjem pušačkih navika za pola kutije „drine“, odricanjem od kisele uz jutarnju kafu ili jednostavnim parkiranjem četverotočkaša ljubimca i drugoj, umjesto prvoj gradskoj parking zoni.

Dakle, za odlazaku Tursku potrebno je 4, 5, 6 stotina KM (naviše) u startu i pasoš. Sve preko je rezultat ličnog izbora. Prije nego krenem u pojašnjavanje mojih razloga ZA, konkretnim podatkom začepiti ću usta onima koji vide „nacionalno-vjerski“ razlog štop referiram Tursku u odnosu na, naprimjer, Hrvatsku. U prošloj godini srbijanska turistička agencija, koja nije lider u toj državi, samo je u Tursku na ljetovanje odvela 100.000 osoba sa područja Beograda, Novog Sada  i okoline. Uz to, u Tursku još vodi oko 80 agencija iz Srbije. Iz svih bh.agencija tokom cijele godine nije na more otišao djelić tog broja.

E sad razlozi:

Krenuti ću od najbanalinijih. U ljetovalištu visoke srednje klase, kakvo je Kušadasi, sladoled u samoposluzi na plaži ćete platiti 1,2 KM, Coca Colu od 2,5 litre isto toliko KM. Doner, nacionalno jelo sa sokom ili ajranom 2, a ako baš hoćetec entar centra  oko 3 KM. Mcdonalds je jeftniji ili tu negdje sa “našim”. Lubenica je pola KM, sve ostale cijene niže ili iste kao u Zenici, drastično niže nego u Sarajevu. Napomena: Pivo, kafa ili alkohol su drastično skuplji, ali i onako svaki pristojniji hotel vam daje kafu/nes kafu u ponudi osvježenja.

Naravno: možeteo plakati posjet restoranu i skromnu večeru platiti 40-60 KM po osobi, ali toćete doživjeti ako ne poštujete preporuku da jedete i naručujete samo ono štopored imena ima i cijenu. To što ste postali žrtva domišljatog konobara ne daje za pravo da smatrate da je država skupa. Do vas je.

Kad napišem dao sobe koje ne konzumiraju svinjetinu (Jevreji, muslimani) nemaju brigu, neko ćeu tome vidjeti „nacionalizam“, a ja jednu olakšavajuću okolnost, mir na odmoru.Jer, nisam jednom bio svjedok, štaviše akter situacije kad konobar pokušava podmetnuti paštetu ili salamu od ili sa svinjskim mesom i kad bude uhvaćen na nedjelu kaže: ma šta se foliraju, šta im fali neka jedu.

Idemo dalje: sigurnost – priče o paklu, neredima, haosu, objesite mačku o rep. Proklinjatićete CNN, Russia Today, Jutarnji.hr i sve vrle medije koji su potpaljivali priče o neredima, nesigurnom području. Policijskih intervencija ima, ali matematički gledano, ako se u državi od 70 miliona okupi 10.000 demonstranata na izolovanom području, to vam je kao da se u BiH skupi 500 ljudi i nešto traži. Dakle, grupica.

Trgovina: Kad Turke, tradicionalne trgovce smjestite još u Aziju: kolijevku trgovine dobijete nešto što morate „probati“. Bez marke, bez novčanika, sa rukama u džepovima, ali probati cjenkanje, dogovore, razgovore. Izbor: Sve bh.pijace možete skupitiu jedan kutak Kušadasija i odatle krenuti u pravu safari borbu sa trgovinama, iskušenjima da sve poneseno ostavite u dvije radnje. Mora se probati.

More: standardnih 35 do ekstremnih 45 Celziusa podnosi se lakše nego zeničkih 25. Ovo vam piše osoba sa kritičnim BMI, koja se na tamošnjoj klimi, temperaturu i suncu jedva i da oznoji. Pješčane plaže…

Odlazak na tursko more možete planirati u dio oko Antalije (Kemer, Alanja, Lara, Antalija),predio oko Kušadasija (Bodrum, Marmaris, Kušadasi) ili Ajvalika (Sarimsakli). Mjesta su ispočetka poredana po „skupoći“, neko će reći ekskluzivnosti, od Kemera ka Ajvaliku. Za okvirni boravak od deset dana, ovisno o tome hoćete li putovat iautobusom ili avionom, biti samo na spavanju u hotelu ili imati ultra all inclusive 24 sata sve besplatno uslugu, te putujete li početkom juna, krajem avgusta ili sredinom jula, možete platiti od 445 KM do 1.200 eura.

Za aranžaman od 600 KM možete imati pristojan hotel, dva obroka po principu „švedskog stola“ i plaćen (autobuski) prijevoz. Uz cijene na nivou zeničkih (potvrđeno ovog ljeta za region Kušadasija i Ajvalika) trošite bukvalno koliko želite, jer u hotelu imate sve potrebno za boravak. Plaćate užitak „preko“.

Odustao sam odtoga da pokušam opisati gostoprimstvo, atmosferu u kojoj od najmanjeg dječaka na igralištu, do dede na klupi svi spremni da vam, kao turisti, pomognu, olakšaju neku dilemu ili problem. Odrastao sam u okruženju priča o „Turcima sa lošim higijenskim navikama“ i za posljednjih desetak godina vidio evoluciju u čistoči, organizaciji, svemu onome što nama, iskreno priznali ili ne, drastično nedostaje.  Tursku i taj osjećaj treba doživjeti.. taman na pola puta izmešu arapske nametljivosti i bezobraznog ugurkivanja stvari u ruku i balkanske hronične nezainteresovanosti za kupca.

Naravno, ovo je moje mišljenje, moj stav i ne sumnjam da druge osobe imaju druga/drukčija iskustva. Moram dodati da je na moje mišljenje „navezano“ iskustvo desetina poznanika, novih poznanika, prijatelja, koje sam upoznao 2000., 2005., 2010.,2012. i ove godine tokom boravka u više turskih gradova. Posebno su mi interesantni stavovi naših prekodrinjskih komšija. Jedno od njih, emitovano na B92, BNTV i drugim TV kućama koje emituju turistički serijal jedne tamošnje(srbijanske) agencije. Čovjek, zavaljen u ležaljci, sa sokom u ruci, priča…

–      Dvije godine sam odbijao poslati dijete sa foklorom u Tursku, odgojen na mitovima i epovima o njima kao neprijateljima nas. Na kraju me djetetov profesor nagovorio da i ja krenem sa njima. Ono što sam doživio još ne mogu sročiti u riječi. Na kraju sam se svojim domaćinima, kad smo toliko zbližili, odvažio pitati da li im smeta moja nacionalnost, druga vjera, jer mi je nejasno kakvom i kolikom pažnjom me obasipaju. Postidili su me odgovorom o tome da „svi potičemo odjednog Boga, ma kako ga zvali i kako mu se klanjali“. Više pažnje sam prema objektima svoje vjere vidio u tri turska grada nego uzduž naše zemlje. Njima sam tada, a sada pred kamerom, javno se izvinjavam što sam i ja svoju djecu odgajao kao mene moji da mrzim, a ne volim druge i drago mi je što mene moja djeca nisu poslušala. Od tada, evo četvrtu godinu ljetujem u Turskoj, kazao je vremešni Beograđanin, uredno se predstavivši voditelju. Bolje reklame turizam Turske nije mogao dobiti.

Na kraju, baciten a papir koliko potrošite u paradajz izletima, koje samo kod nas nazivaju turizmom, te vidjećete da vikend u Podacima, sedmica u Tučepima i nisu baš toliko jeftiniji od hotela sa tri zvjezdice. Onda uzmite ponude, obavezno pogledajte skrivene tajne tipa cijene klime i sl. I sami sračunajte. Onda probajte. Ako ova bilješka bude dovoljna da otvorite oči da ima mora i osim „najljepšeg Jadrana“, biće mi drago da sam pomogao. Dodatna pitanja, pojašnjenja iinformacije rado ću dati, kao i podatke, adrese i brojeve telefona koje u javnom statusu smatram reklamom, dati ću rado preko inboxa.

p.s. da na krajuipak ne pomislite da preferiram neke agencije ili usluge, predlažem da se upoznate sa airbnb.com  sistemom najma stanova i kuća širom Planete. Naravno, govorim o opciji najma stana bezhotelskih usluga i komfora, ali to je za one koji ne mogu, nemaju ili neće u hotel. Naravno, turistička mjesta su skuplja u sezoni, ali da li vam primamljivo zvuči podatak da u grupi od šest, sedam osoba, „ekipe“ sa kojom obilazite mjesto, bez prijevoza u centru Istanbula možete dan provesti za 15 -20KM u novom moderno opremljenom stanu? Da, može se, samo treba probati, krenuti malo dalje…

Jednom, kad odete i ljetujete u Turskoj, tražiti ćete svoj način, kombinaciju, kako da to učinite opet. i opet. I neprestano. Probajte, vjerujem da ćete “spomenuti” ovo moje obraćanje, a neki, ko zna, možda budu i iskreno zahvalni.

(2013.)