Zenica sutra: šta će nas snaći u narednih 70 godina

Lijepa budućnost – Ekskluzivne informacije kako će izgledati budućnost za Zenicu i svijet samo za posjetioce ZenicaBloga – OBJAVLJENO JANUARA 2010. 

Za 5 godina

Ekonomska kriza je prevaziđena zahvaljujući Facebook analitici tržišta. Podaci o tome šta korisnici žele da kupe postaju javni i svetska ekonomija se oporavlja. Komrad kupuje Albu u BIH i Njemačkoj zbog toga što su bili učlanjeni u grupu “U Zenici svi političari pošteni” koja je na privatnu poruku poslala tajnu gdje završi novac od zimskog održavanja kad nema snijega – opdgovor je glasio – odnijela ga voda do Topčić Polja. Pokazalo se da će se Komrad prestruktuirati i proizvoditi gumene čizme – kaljače i platnene cipele – borosane, po licenci Borca Zenica, nanovo aktiviranog novcima skupljenim od viška prihoda radnica. Poslije nekoliko lažnih profila prvi čovjek Općine otvara profil na FB. Odlučio je da svakodnevno objavljuje recepte – kako (p)ostati načelnik u 327478478437848743 lekcija.

Za 10 godina

Zbog masovne zavisnosti od Facebook mnoge kompanije ga zabranjuju na radnom mestu. Javljaju se horde bijesnih radnika koji provaljuju u kancelarije gdje Facebook još uvijek nije zabranjen. U skoro završenoj metro stanici kod Carine, okupljaju se radnici koji žele da rade ali uz Facebook. Gradonačelnik Prvi među jednakima VII posjetio radnike u stanici Carina i uz šerbe najavio rješavanje ovog pitanja prije roka, uz slogan – vi nama metro, jebo tramvaj i GGM, mi vama free profil na Fejsbuku . Aplikacija “Obavjesti me kada mi neko proda firmu u kojoj sam kanio radit do penzije” postaje omiljena kada se pročulo da će Grijanje dva dana zaredom puštati grijanje do plus 18, te da će ljudi konačno moći iskopčati jednu od 485757575 alternativnih metoda zagrijavanja. Prvi do Prvog od jednakih baca preko SuperWall-a Smješka Bijelića na predsednika MZ Tetovo i Čudno, on je bijel (snijeg), da bijel!!!!!!!!!!!!!!!.

Za 20 godina

Kazahstanskii hakeri probili pristup Facebook nalogu Prvog od jednakih i ustanovili da mu je B. Kockica Vojvodina alias Kosovo alias Crna Gora prijatelj te da je cesto spominjanje te drzave uzrokovano uspostavom specijalnih plinskih vodova na relaciji Lugano – Nemila – Baku, te da se time švercaju i ima a da je supporter Sadama Huseina. Srpski MUP produžio važenje plavog pasoša za još godinu dana zbog problema sa implementacijom biometrijskog pasoša. BIH je konačno na bijeloj šengejskoj listi, ali svi građani moraju da prilože potvrdu sa fakulteta, PIO listing i izvod sa računa sa najmanje 7 cifara u KM. Aplikacija, koju je napisao mali od Prvog, prepoznaje kriminalce na slikama na Facebook i pronalazi ih u svetskoj Interpol bazi i automatski šalje najbližu patrolu. Odjednom, FB lista postala je prazna

Za 30 godina

Facebook serveri se prebacuju na međunarodnu kosmičku stanicu pošto je u Zenici premalo sumpora u zraku da bi normalno funkcionisali. Prečista atmosfera propušta previše sunčevih zraka da bi solarne ćelije radile kako treba. Pod pritiskom javnosti Prvi prihvata Plinski sporazum s Kazahstanom. Treba pomoć braći po gasovima. Turcima se dopušta da otvore i 246. fabriku tepiha u Radnoj zoni Zenica 345. Aplikacija “Procijeni rizik” upozorila je Prvog da možda to popuštanje Kazahstancu prezimena Crnomorac i nije baš najpametnije.

Za 40 godina

Iz fabrike na Bristu izlazi desetmilionita napunjena plinska boca. Autoput Kanal – Lukovo polje, izgrađena i osma traka. Zenica pristala da stručnjaci iz Minhena dođu i uvjere se u svrsishodnost graddnje serije plinskih termoelektrana.

Za 50 godina

Na Islandu se održava referendum o priključenju na zeničku Termoelektranu. No, Prvi od nas kaže da nema šamse da se prihvati, jer bi potisak u cijevima pao za 0,000000004 promila. Ipak, što je sigurno, sigurno je. Ko im je kriv što se sami nisu prv sjetili, prije pola vijeka.

Za 60 godina

Stranka Zelenih ekologa Tetovo odlučila je da raspiše tender za gradnju pogona u Trokućama, kojim bi se smanjila količina o2, zbog prečistog zraka organizovane i prvi antti-ekološke demonstracije.

Za 70 godina

Radnice RK Bosna donijele kifle štrajkačima u Općini, koji ultimativno traže da se zabrani Eko stranka Zelenih Tetovljana i omogući malo sumpora u našim plućima. Razlog: Pa sve nam stvari već sedamdeset godina, izgledaju drukčije od normalnih. Ustvari, šta je normalno, a šta izvrnuto?

OBJAVLJENO JANUARA 2010.