Zdravko Čolić

Zdravko Čolić – objavljeno u aprilu 2009. – Ovakva atmosfera se ne može ponoviti u Olimpiji. To je jedna lijepa, kultna dvorana i prostor odličan za sviranje, ali ne očekujem da se atmosfera iz Zenice, iz ove Arene, može ponoviti, kazao je još slažući slike sa upravo okončanog trosatnog spektakla oko ponoći između subote i nedjelje Zdravko Čolić. A u prepunoj Areni je bilo desetak hiljada fanova.

colaze8Koncert regionalne megazvijezde protekao je uzavreloj atmosferi i emocijama na svakom od desetina starih, ali i novijih hitova. Posljednji put u Zenici Čola je nastupio prije nepune tri decenije, promovišući album “Malo pojačaj radio”, ali kao da se ništa nije promjenilo. Koncert je počeo sa “Produži dalje”, nastavljen sa “Čija je ono zvijezda..” i tako do pred ponoć. Po završetku, Čola je pristao na razgovor za “Dnevni avaz”, a pitali smo ga za prve impresije nakon izuzetnog nastupa pred desetak hiljada oduševljenih fanova.

Još u koncertnom fazonu

– Ja sam ipak u drugom planu kad je ovakva stvar u pitanju, publika je glavna, to se vidjelo. Ovo lijepo zdanje je Zenica trebala ranije da ima, ali evo, sada je tu, na čast svima onima koji će dolaziti da nastupe u njemu i sportistima i muzičarima. Ja sam uživao, jer je ovo zaista kvalitetno zdanje za ovakav nastup. Ova cijela regija treba biti ponosna i zaslužila je ovakvo mjesto za koncerte. Drago mi je što sam među prvima, dakle, nakon Merlina imao čast pjevati ovdje i siguran sam da neće biti posljednji put. Još smo u koncertnom fazonu sa posljednjim albumom, tako da se sjajno uklopilo da dođemo i budemo među prvima u Areni, kazao nam je Čolić.

colaze1Vatreni navijač “Željezničara” od ekipe “Dnevnog avaza” je saznao da je u vrijeme njegovog koncerta Čelik “dobio” Želju rezultatom dva naprema nula. Kroz smijeh, jer je dva dana ranije prognozirao neriješeno, kazao je –
– Ma dobro, Želji ne treba ne bori se za prvo mjesto, a Čelik je bio dva mjesta ispod pa je bolje ovako.

Nakon 28 godina

Čola u Zenici nije nastupio punih dvadeset osam godina, tako da većina publike nije ni bila rođena kad je zadnji put nastupio. Ipak, nosili su ga od pjesme do pjesme, sve do posljednjeg bisa. U VIP prostoru i bekstejdžu bili su – svi, producenti, kompozitori i prosto je nemoguće pobrojati ko je sve od “zvanica” stigao u Zenicu da uživa u više od 160 minuta koncerta. Po okončanju koncerta, u Čolinoj kabini su se uz našu ekipu našli i Fahrudin Pecikoza, Haris Burina, menadžeri Asim Kraljić, Ruždija Matanović, u VIP-u je bio Faruk Drina..

colaze3– Pjevali su i nove i stare stvari. Još sam pod dojmom, još stvari treba da poslažem. Upravo ta mješavina generacija je to što me oduševljava. Imam dobro oko i vidio sam na tribinama. Mada je pretežno bila mlađa publika, i to je sjajno, jer vidim da znaju hitove koji su nastali i prije njih, kazao je Čolić. Zeničanima je obećao da će uskoro, nakon što “izbaci2 novi album ponovno doći.

Tri generacije

U publici su se našle čak tri, možda i četiri generacije, a u pjesmama su uživali i šesdesetogodišnjaci, kao i dječica od desetak godina. U publici se našla i pedesetogodišnja Slovenka koja je “maksuz” došla iz Ljubljane i kaže da “ne propušta nijedna njegov nastup u regionu”, ali i grupa Mostarki koje su u Zenicu došle vozom, “ekipa” iz Beograda koja je prvi put u Zenici…

colaze7Bez “Cure iz Zenice”

Iako je bilo očekivano, na koncertu Čola nije otpjevao “Curu iz Zenice”.

– Nažalost, zaista sam bio planirao, ali muzičari su malo lijeni, pa nikako da uvježbamo. Imao sam ideju, ali nakon Zagreba i turneje po Australiji, imali su malo odmora, pa smo imali malo vremena da suvježbavamo. No, uskoro ide novi album,a ovo je sigurno mjesto gdje ću imati jednu od prvih promocija, zavisno od planova i termina. Obećavam, za taj nastup ćemo imati i “Curu iz Zenice”.

3717561778531