FOTO PRIČA: Avantura zvana Kozila ili Zašto stranci često zalutaju u vrleti između Zenice i Teslića

FOTO PRIČA: Avantura zvana Kozila ili Zašto stranci često zalutaju u vrleti između Zenice i Teslića  – Izvjesni Semjuel, Kanađanin iz Kvebeka, zalutao je prije nekoliko dana u vrleti između Teslića i Zenice, nakon što ga je navigacija uputila na “najbliži put” između ova dva susjedna grada u dva bh. entiteta. Tekst o tome iz beogradskih NOVOSTI – LINK OVDJE, prenijeli su mnogi evropski mediji.

Prošlo je više od trinaest godina (vrijeme radnje: ljeto 2005.) otkako sam bio na, vjerovatno, najluđem terenu na koji me, uzgred, niko nije poslao, nego sam odlučio da u društvu kolege Adem Mecavica krenem u potragu za, prema policijskom izvještaju, zalutalom (umrlom) vozaču Čehu i vozilu čeških tablica.

Ono je, nakon nevremena ostalo “nasukano” na području između Teslića i Zenice, lokalitet Kozila. cirka 15-ak km od Bistričaka prema RS-u.

Vlasnik vozila, turista iz Praga (Češka) više je vjerovao navigaciji nego tablama, te je odlučio da “presječe” put ka moru. Na topografskim kartama SFRJ bio je ucrtan regionalni put Teslić-Zenica, koji je u stvarnosti ostao šumski put, potpuno devastiran u poplavama i pljusku baš u noći kad je njime prolazio nesretnik, kojeg je pokosio infarkt kad je vidio “gdje zapeo”.

Uglavnom, mi smo odlučili da nađemo “nasukani pežo”, a moj “passat” je (ne hvalim se, samo kažem) prošao gdje policijski Puch nije  ….

Dan kasnije, zajedno sa pripadnicima PS Nemila otišli smo da izvučemo “pežoa” u civilizaciju, a kako je izgledala ta akcija, može se vidjeti na fotografijama…

EPILOG: brat dotičnog Čeha nije preuzeo tijelo, nego je sahranjeno na Jevrejskom groblju u Sarajevu. Ipak, brat je preuzeo “pežoa”, kojeg su mu policajci “na rukama donijeli”.
EPILOG 2: Podsjećajući se na fotografije, kolega sa početka priče kaže: što smo mi prošli za par godina terena, neki neće za par života….potpisujem.

OBAVEZNO prelistajte FOTO GALERIJU i pogledajte GDJE SMO USTVARI BILI..