Zašto sam odabrao AIRBNB – mojih šest iskustava i preporuka svima koji žele upoznati Planetu

Kada mi je prije više od četiri godine prijatelj ispričao kako se super proveo u Istanbulu, boraveći u iznajmljenom stanu, nisam mu previše zavidio, smatrajući da je “sigurnost” aranžmana kojeg nude turističke agencije ili smještaja u hotelu unaprijed preporučenom od nekog drugog.

Međutim, moji “apetiti” kad je u pitanju putovanje, ljetovanje, odmor, davno su evoluirali iz “prženja na ležaljci” ili “mezetluka u hladu borova”, a s godinama su, nažalost tek sada, više naginjali ka želji da se upozna što više gradova, ljudi, sistema, lokacija…

ŠTA JE AIRBNB

AIRBNB, zrak, ležaj i doručak, (Air, bed, breakfast), je najrasprostranjeniji i najprihvaćeniji sistem iznajmljivanja privatnih nekretnina na kraći period. OK, znamo svi za Booking.com, ali je on daleko više popularan među tražiocima hotela, hostela, apartmana.

AIRBNB, kako svaka priča o američkom uspjehu ide, nastao je u garaži od strane dva-tri mladića, a da bi priča imala filmsku vriejdnost barem jedan mora biti ruski emigrant. Helem, da skratim priče o AIRBNB možete naći preko Googleta, danas je AIRBNB težak u desetinama, šta desetinama, stotinama milijardi dolara, sistem je koji je otprilike ovakav –

U vrijeme pisanja ovog teksta svake noći, dva miliona ljudi boravi u smještajima s AIRBNBa, u čak 81.000 gradova širom svijeta. Mogu birati između gotovo pet miliona smještaja u 191 državi svijeta, a to je više nego što pet najvećih hotelskih lanaca nudi zajedno.

VRIJEDI POKUŠATI, A SURFANJE NE KOŠTA

Ovo je nekomercijalni tekst koji moje prijatelje želi ponukati da istražuju, surfaju, to je bar besplatno. Što je ono što ove gorinje cifre omogućuje? Povjerenje. Tako kažu u AIRBNB. Možda neko ima i drukčije mišljenje, ali ja se u potpunosti slažem.

Iz Beča sam prije nekoliko dana otišao da gazdu stana nisam ni vidio, zatvorio vrata za sobom i razmijenili poruke. Šta gradi to povjerenje? Recenzije prethodnih korisnika stana AIRBNB, njihov opis gazde i stana, njegov opis šta su gosti ostavili iza sebe”.

Tu smo dakle. Dok na većini servisa komentare ostavljaju lažni profili, fiktivni računi, AIRBNB smještaj mogu komentirati oni koji su u njemu boravili. I njih komentiraju oni koji su ih ugostili. I nema tu nikakvih predrasuda, gazde AIRBNB-a su vrlo osjetljive, crni, bijeli, žuti, muslimani, vjernici, nevjernici, svi su dobrodošli, ako su korektni i poštuju druge.

PLAĆANJE, SIGURNOST, OPCIJE…

Postoji razrađen sistem i oko plaćanja, vi novac uplatite agenciji, koja naravno svoj rad naplaćuje provizijom, ali u cijelom sistemu i nagrađuje one koje dovedete, one koji izdaju smještaj…

Recimo, ako se prijavite putem referalnog linka koji ja nudim hr.airbnb.com/c/adzonlic a prethodno NISTE registrovani na AIRBNB, dobit ćete €22 popusta na putovanja kad kreirate korisnički račun, te krenete na svoj prvi put. Ja ću onda kad vi otputujete dobiti €13 popusta na putovanja.

Tako šire zajednicu, tako su došli do onih fascinantnih cifri. Kako im se isplati? Pa dva miliona noćenja danas, kad čitate ovaj članak, neka uzmi jedan euro provizije za ovo što rade po noćenju, to je 1, 5 MILIJARDI KM na godišnjem nivou 🙂

Šta konkretno nudi AIRBNB? Nudi stanove, kuće, apartmane, vikendice, čamce, prikolice, kuće na drvetu, šatore, eskimske igloe, štagod vam padne na pamet u 191 državi svijeta. Vaše je samo da otvorite kartu, upišete grad ili regiju…i surfate… ne košta ništa. Kad odaberete lokaciju, mikrolokaciju, svidi vam se, npr. stan, možete pregledati verifikovane fotografije, pročitati sve o stanu do toga kakav je fen, ima li parking i sl.

Zapamtite, tačnu lokaciju, telefon i ime gazde i mogućnost kontakta s njim dobiti ćete tek kad rezervišete lokaciju. Logično, da ne bi bilo dogovora MIMO sistema. Ali, to je i vama sigurnost da ne “izvisite”.

Registracija i svi ostali detalji prilično su jednostavni, a imate opciju i ovih “naših” ex.YU jezika. Ono zbog čega sve ovo piše jeste da prenesem svoja iskustva, a ako neko ima neko pitanje oko samog funkcionisanja, email je dzonlic@gmail.com

BEOGRAD

Prvo putovanje je bilo u avgustu 2014. u Beograd. Do danas nisam imao čast i priliku upoznati vlasnika kuće Slavišu, ali način kako sam dočekan, boravio i ispraćen, zaslužuju u najmanju ruku divljenje, a činjenica da smo Slaviše i ja i danas u kontaktu, govori o mom zadovoljstvu i da je to bilo više od stanovanja pet dana u tuđoj kući.

Iznajmiti kućicu na sprat, sa dvije spavače sobe, ni pola kilometra od tržnog centra Ušće i Brankovog mosta, te nadomak “megasegaturbo” popularnih Splavova, za nekih tridesetak eura po danu, većini vas i dok čitate ovo zvuči kao SF film. Preporuka kaže da je od 196 osoba koji su recenzirali smještaj ovom smještaju čak 190 osoba dalo sve petice u ocjenjivanju smještaja, čistoće, gostoprimstva, ispunjavanja navedenog… dobiti za svaku stavku svaki put i tako skoro 200 puta sve petice, … ima li više mjesta sumnji? https://hr.airbnb.com/rooms/522876

Važna napomena, između silnih ugodnosti, Slaviša gostima ostavi i mobilni telefon sa karticom na raspolaganju, a članovi njegove porodice su nam bili na raspolaganju za svaki mogući i nemogući detalj. Zato je i Beograd tog avgusta 2014. dobio pet zvjezdica…

BUDIMPEŠTA

U Budimpeštu smo putovali na tri dana / dvije noći, na proputovanju kod prijateljice koja živi u Pragu. uzeli smo nepotrebno velik i za moj ukus preluksuzan stan na dvije etaže sa dvorištem “pod ključem i alarmom”, liftom koji vodi do stana, u najstrožijem centru grada. I to za 70 eura po danu.

Cijene koje pišem odnose sa NA SVIH ČETIRI ČLANA PORODICE, dakle, to nije cijena po članu, nego za sve nas.

Stan dr. Vajde u Budimpešti je predobar, preprostran, prelijep, ali smo u njemu samo noćili, u želji da u dva dana vidimo što više Budimpešte. link preporuke je na https://hr.airbnb.com/rooms/2713473

..

 

DUBROVNIK

Iste godine, usred turboturističke sezone u Dubrovniku, najskupljem gradu hrvatskog Jadrana, zamislili smo da u povratku iz Albanije razgledamo crnogorsko, pa hrvatsko Primorje i umjesto umorni forsiramo ka putu M17, zanoćimo negdje oko Zidina opet malo prošetamo, razgledamo…

Apartman Lucija – link je https://hr.airbnb.com/rooms/2939830 je bio idealan, tek koja stotina stepenica od dubrovačkih zidina, a apartman ću opisati ovako, nekonvencionalno – da smo automobil parkirali na plaćeni parking prekoputa kuće u kojoj smo odsjeli (i imali besplatan parking), platili bi ga ta tri dana / dvije noći više. još kraj jula, špic sezone… (2015.)

Dakle, opet preporuka.

ISTANBUL

Istanbul je, moja lično mišljenje, najegzotičniji grad za turistu i najpovoljnija destinacija za nekog poput mene, trenutno u ovom dijelu Planete.

Kuća nadomak Istikal avenije i Taksima, vrlo blizu Galata tornja, negdje u ovo vrijeme lani, bila je naša za dnevnih 40 eura (20 KM po osobi) na linku je https://hr.airbnb.com/rooms/35580

A vlasnik, Italijan Mikele, TV producent je u trenutku mog ulaska u kuću bio na drugom kraju Evrope.

Ovo pišem, jer mi je neprestano na Whatsappu i emailu bio na raspolaganju, čak i da se sporazumijem s vulkanizerom i prodavačem, koji zna samo turski!!!!

Inače, tik uz ovu lokaciju nalazi se pristojno dobar hotel, čiji krevet za jednu osobu košta po noći dva puta više nego cijela Mikeleova kuća, koja, uzgred, ima tri sobe, dva kupatila, polunatkrivenu krovnu terasu od 60-70 m2, sa roštiljem, strujom i vodom, koja sama vrijedi svih onih 40 eura po danu. Preporuka godine!

Moju FOTO priču iz Istanbula pročitajte na linku http://dzonlic.com/foto-reportaza-istanbul-moja-prica-avgust-2017/

SPLIT

Za prvomajske praznike ove godine, baš kao u Beograd 2014., po prvi put smo putovali u Split. za otprilike isti iznos kao u Stambolu, ovaj put smo iznajmili Josipov stan sa linka https://hr.airbnb.com/rooms/19496379 Josip, sjajan nenametljiv mladić je super opremio luksuzni stan usred stambene zgrade, uredno dobio tri zvjezdice Hrvatske turističke zajednice koje stoja ipsred ulaznih vrata, nedaleko od mora….

Smisao naših putovanja je upoznavanje gradova, kombinacija historije, turizma, šopinga i odmora, pa je lokacija na pola puta između Rive i šoping centara, podjednako daleka od Poljuda i Marjana, idealna.

..

BEČ

I na kraju, priču o Beču možete pročitati na ovom stranici, na linku http://dzonlic.com/foto-reportaza-iz-beca-ili-moje-vidjenje-zasto-je-bec-izabran-za-najpozeljniji-grad-za-zivot-u-svijetu-2018-godine/ , ali i stan vidjeti ovdje https://hr.airbnb.com/rooms/17311407 – stan na ovakvoj lokaciji, tek 200tinjak metara od palate Schonbrunn, više je nego poklon. Opremljenost, lokacija, tišina, gotiva… Sve je tu.

Moju FOTO priču iz Beča pročitajte na linku http://dzonlic.com/foto-reportaza-iz-beca-ili-moje-vidjenje-zasto-je-bec-izabran-za-najpozeljniji-grad-za-zivot-u-svijetu-2018-godine/

..

MOJE PREPORUKE

Kako sam imao “šest od šest”, sve skoro pa idealne “pickove”? recept je jednostavan –

Prvo, složite u glavi koliko i zašto putujete. Šta želite da vidite, koliko da obiđete. AIRBNB nudi, kao naš OLX ili eBay, da postavite cijenovni rang od NAJNIŽE do NAJVIŠE cijene, pa kažete, hoću evropski dio Istanbula, od tog do tog datuma, da tri osobe dobiju stan, sa wifi, full opremljen, parkingom, da prihvata ili ne kućne ljubimce, da ovo, ono… po cijeni do 50 eura po danu… i na mapi koja se otvara uz vaše pretraživanje dobijete lokacije.

Napravite sebi folder sa svojim “favoritima”, nazovete ga npr. Istanbul 2019. i krenete surfati, pomjerati kartu, klikati od stana do stana, od kuće do kuće, pregledate ponudu, čitate recenzije dosadašnjih stanara… i pravite uži i uži izbor… Na kraju, kad kažete TO JE TO, izvršite predrezervaciju, kontaktirate vlasnika i na kraju – platite.

Cijene variraju, od broja osoba, do perioda kad plaćate, naravno postoje opcije first minute i last minute, tj. da danas platite isti stan za novembar znatno jeftinije nego 25.oktobra. Logično.

OPCIJE

Ja sam do sada šest puta koristio opciju CIJELI STAN/KUĆA, tako da dobijem ključeve i samo moja porodica ulazi taj period u plaćeni smještaj. Postoje opcije i soba u kući/stanu, pa i dijeljeni smještaj u višekrevetnim prostorima, a kad jednom odsurfate na AIRBNB, zaljubiti ćete se u ponudu, makar i ne putovali nigdje, jer možete pregledati od kamp kućice na Aljasci, do kuće na drvetu na Novom Zelandu.

Toplo preporučujem da se registrujete, pregledate i razmislite. Koliko toga na ovoj Planeti niste vidjeli, a možete za prilično mali novac. Kad kažem mali novac, nekom će se učiniti da pretjerujem, ali ako izračunate da kuća u Istanbulu u periodu od 11 dana, sa hranom (tri obroka) za četiri odrasle osobe, gorivom, putarinama i troškovima, sve do suvenira, slatkiša i osvježenja, može da vas košta npr. (naglašavam 11 dana) 500 KM po osobi, što je cijena lijepog hotela u Albaniji, sedam dana sa doručkom. Ili, da vas četvero možete provesti vikend sa dva noćenja u Beogradu za 120 KM, dakle 15 KM noć po osobi… Sumnjam da će vas ko, osim rodbine i prijatelja primiti jeftinije na noćenje i u Zenici.

REGISTRACIJA

Dakle, moj izbor je definitivno AIRBNB, a na kraju da ponovim, oko registracije, ako se prijavite putem referalnog linka koji ja nudim hr.airbnb.com/c/adzonlic a prethodno NISTE registrovani na AIRBNB, dobit ćete €22 popusta na putovanja kad kreirate korisnički račun, te krenete na svoj prvi put.

KAD DOĐETE U NEKI GRAD

Ljudi poput vlasnika stanova u koje sam ja odsjeo, naprave pravi mali interaktivni vodič, sa mapom i fotkama gdje su najbliže prodavnice, gdje jesti, gdje parkirati auto, gdje su muzeji, šta posjetiti, obići, koliko šta košta. Sve to vam je besplatno dostupno na linku https://hr.airbnb.com/things-to-do

Sve ostalo, da se samostalno registrujete i krenete istraživati, link je na AIRBNB