FOTO: Malak Farma kod Kaknja (septembar 2021.)

Nemam običaj pisati reportaže sa lokacija koje su blizu mjesta mog prebivališta, jer smatram da svojim prijateljima, koji uglavnom žive gdje i ja, trebam približiti neke dalje destinacije, koje nisu, dos ada, imali priliku vidjeti. Međutim, Malak farma, nedaleko od Kaknja, najbliža je dsetinacija o kojoj sam vrlo malo znao, a kad sam je posjetio, uvidio da nisam znao gotovo ništa.

Vrlo zanimljivo da u zemlji “radnika i seljaka” na brdovitom Balkanu treba doći Arap, Saudijac, da nam pokaže kako organizovati veliku organsku farmu, i uz to je predstaviti i kao turističku lokaciju.


Saud Al Anazi je investitor koji stoji iza ove vrijedne investicije, ali mladi domaći stručnjaci su ti koji su na terenu organizovali ovu farmu, direktor Malak grupacije je Orhan Spahić, a direktor Malak Farme je Nedžmin Begić.

Osim čuvenog hotela Malak Regency u centru Sarajeva, ekskluzivnog apartmanskog naselja blizu Vrela Bosne, ova grupacija ima, prema podacima iz privrednih baza i Cafe Orient, te čuvenu industriju Janj Donji Vakuf, gdje proizvode objekte i namještaj od drveta, skoro sve za izvoz, te samo tamo upošljavaju više od 200 radnika. Farma kod Kaknja je zamišljena kao proizvodna baza za hranu za sve objekte, ali i prodaju, a potom i turistička lokacija.

Na svom FB profilu, nakon posjete, napisao sam da je ovo najkorisnija arapska investicija, jer se ne radi samo o izdavanju/prodaji nekretnina, nego i značajnom procentu proizvodnje, te direktnog zapošljavanja, kako u Donjem Vakufu, tako i nadomak Kaknja. Volio bih da me neki drugi slučaj podacima demantira.

Do Malak Farme se najlakše dolazi tako što ćete sići sa autoputa A1 u Kaknju, doći do prvog kružnog toka, koji pravo vodi ka Cementari, a lijevo ka centru grada. Od tog mjesta postoji vertikalna signalizacija – oznake ka Farmi. Prolazite pored cementare, kroz naselje Doboj, pored stadiona “Mladosti”, ugledate termoelektranu Ćatići (desno je Kameni dvorac i autoput A1 ka Sarajevu), a onda skrećete lijevo. Ko god je nekad išao ka Kraljevoj Sutjesci, e to je taj put.

Neke, koji krenu iz pravca Sarajeva, možda Google mape navedu drugim, lošijim putem, ali najbolje u tom slučaju da ukucate od mjesta vaše lokacije prvo Brežane, pa Malak farmu. Uglavnom, u Brežanima, poslije oštrog skretanja kroz podvožnjak, a onda prije autobuskog stajališta, desno imate oznako za skretanje u selo (vidi se džamija) i pored džamije kroz selo, preko pruge idete – sve do farme. Put je uzak, za jedno auto, pripazite. Kad izađete iz naselja, jedino vam se može dogoditi da sretnete nekog ko se spušta iz Farme.

Za sve koji barataju Google mapama, ovo je link https://goo.gl/maps/vvXPKx3tihHCLoa47,  a u galeriji ima i par “skrinova”.

Parking je najveći problem vikendom, jer sva predviđena i iscrtana mjesta nisu dovoljna, ali ljubazni momci na ulazu dopuštaju (za sada) da uđete i nađu vam mjesto u prvih nekoliko metara unutrašnjosti kompleksa.

Ulaz se naplaćuje 6 KM za odrasle osobe, a u toj cijeni možete popiti kafu (bosanska 3 KM, espresso 2 KM) ili domaći sok (2 KM) u restoranu koji je u centru kompleksa. Moja preporuka je da se “držite desne strane” i da polako obilazite sve staze, objekte ili da jednostavno – šetate gdje vas noge nose. U “desnom” dijelu kompleksa se nalazi adrenalin park sa dva zip-linea, za mališane i odrasle, te paint-ball teren, koji je ograđen, ali kad nema aktivnosti možete prošetati. Sve to se nalazi na uzvisini iznad Farme, u gustoj šumi, pa jako sunce ne predstavlja problem.

Zečevi, kokoške, mačke, psi, magarci, krave, konji, ovci, koze, ali i lanad i košute, svi su “raspoređeni u nekoliko desetina hiljada m2, sa mnoštvom “hladnjaka”, šadrvana, ljuljački, klupa.

Da se razumijemo, Malak Farma je FARMA, te oni koji se eventualno požale da se na nekim mjestima “osjeti miris izmeta” očigledno su mnogo vičniji posjetama apotekama, nego farmama. Primarno, proizvodi se mlijeko, sir, kajmak, meso, jaja, povrće, voće. Domaćini kažu možete uzbrati jabuku, šljivu, pojesti je, ali veće količine se, logično, ipakm trebaju kupiti. Prilika za to je na samom ulazu, ali i u divno opremljenom shopu, dok mliječni proizvodi imaju zasebnu prodavnicu sa frižiderima.

Restoran je centralni objekt, sa ponudom ISKLJUČIVO proizvoda sa farme. Od domaćih sokova, do mesa ćevapa i šnicli, povrća, sve se proizvodi upravo tu. O cijenama ne bih, jer što je nekom puno, nekome je razumljivo, a trećima malo. Objavio sam u foto galeriji samo cjenovnik mliječnih proizvoda iz “prodavnice”, a o cijenama meda, sokova, sirupa, džemova, pa i hrane, raspitajte se putem društvenih mreža ove Farme ili lično na licu mjesta, kad i ako dođete.

Značajan dio kompleksa Farme sadrži nekoliko lokacija sa sjajnim pogledom, ali i izolovanih mjesta za odmor – pa iako dođete, kao ja, u vrijeme vikend-špice i prenapućenosti, gužvu ćete osjetiti samo u restoranu, koji povremeno nema kapacitet da usluži sve koji žele pitu, ćevape, šnicle ili neko drugo jelo, baš tog trenutka…

Da ne dužim, ostalo je na fotografijama… Iskreno, sjajna prilika da udahnete miris domaće farme – preporučujem, da vam ne bude mrsko da odete i do štala sa konjima, teladima, kravama. Pogotovo ako ste sa djecom, koja to nisu eventualno imala priliku vidjeti kod svojih djedova, nana, rođaka na nekom od sela koja odumiru.

Zaključak, Malak Farma je dokaz da se usred Bosne može napraviti samoodrživo poljoprivredno dobro, i to ono koje proizvodi organsku hranu. Naravno, uz početnu investiciju. Siguran sam da vlasnik, kojeg kao ni bilo koga iz ovog kompleksa, NE poznajem, ima svoju računicu i zna šta radi. zato je cijela priča o farmi na kojoj SELJAK, MLJEKAR I MESAR koegzistiraju i zajedno iz bosanske zemlje izvlače bosanske proizvode, po meni dobar recept za uspjeh. Nakon foto galerije, pogledajte i promo video, još jedan dokaz da je ovo ozbiljna priča. U Kaknju i ovom dijelu Bosne se kaže – Sretno.